Preko 200 bečkih solarnih elektrana zelenom energijom opskrbljuje 14.000 domaćinstava

Austrijska metropola prepoznala je važnost sunčeve energije koja se pokazala kao najprikladniji obnovljivi izvor energije za gradove. Stoga Beč neprestano ulaže u gradnju fotonaponskih postrojenja i poboljšanje njihove snage.

Gradsko preduzeće za opskrbu energijom Wien Energie 2019. je godine postavilo jednak broj fotonaponskih postrojenja koliko u proteklih deset godina zajedno. Danas je tamo u pogonu preko 200 solarnih elektrana koje proizvode zelenu energiju dovoljnu za opskrbu 14.000 domaćinstava, izjavio je Michael Strebl, predsjednik uprave firme Wien Energie.

Snaga instaliranih postrojenja koja je početkom 2019. iznosila 17 MW do kraja je godine gotovo udvostručena, a njihova površina od oko 500.000 kvadratnih metara ekvivalentna je površini 70 nogometnih igrališta.

Uz pomoć ovakvih elektrana Beč proizvodi oko 35 GWh energije godišnje i smanjuje emisiju CO2 za 11.000 tona. 2019. godine postalo je jasno da se solarna tehnologija razvija te da ju je moguće bolje prilagoditi različitim uslovima.

Na stanici Ottakring bečkog metroa linije U3 instalirani su posebni tankoslojni solarni paneli, a na krovu poznatog bečkog akvarija „Haus des Meeres” prvi su puta postavljeni dvostrani fotonaponski moduli koji se za proizvodnju električne energije koriste indirektnim sunčevim zračenjem.

Bečko energetsko preduzeće stavlja poseban naglasak na širenje i poboljšanje mreže fotonaponskih postrojenja u gradu. 2020. godine namjerava instalirati nova postrojenja snage 20 do 25 MW, a cilj do 2030. jest postići snagu od 600 MW čime bi se moglo opskrbiti 250.000 domaćinstava ili dva grada veličine Graza i Linza.

Preuzeto sa: EurocommPR / Ekovjesnik

 

 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.