Prijem povodom otvaranja Počasnog konzulata Finske

Počasni konzul Finske u BiH i Predsjednik skupštine Udruženja Centra za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti Energis, Fuad Strik organizirao je sinoć u Sarajevu prijem povodom početka rada Počasnog konzulata Finske u glavnom gradu BiH.

Prijemu su prisustvovale visoke zvanice iz društvenog, poslovnog i političkog života BiH, predstavnici finske zajednice koji žive i rade u BiH, te međunarodne zajednice i diplomatskog kora, među kojima je bio i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Konzul Fuad Strik pozdravio je goste, naglasivši da mu imenovanje za počasnog konzula Finske u BiH predstavlja izuzetnu čast i satisfakciju za sve što je uradio u dosadašnjoj karijeri, ali i prilika da učini i više.

On je naglasio da će u konzulskoj funkciji dati doprinos približavanju dviju zemalja, te da će prioritet biti stavljen na
ekonomsku, tehnološku, obrazovnu i kulturnu saradnju, čiji potencijali nisu ni približno iskorišteni.

Ambasador Finske za BiH sa sjedištem u Ljubljani Peka Metzo otvaranje Konzulata Finske u BiH ocijenio je dokazom saradnje dviju zemalja, istaknuvši da će blisko sarađivati na mnogim konkretnim projektima koji će omogućiti povezivanje BiH i Finske.

Metzo je potvrdio podršku Finske Bosni i Hercegovini u realiziranju preostalih ciljeva na putu ka Evropskoj uniji, što
će biti u fokusu rada Konzulata Finske u BiH.

Energis ima za cilj pokretanje koraka koji će voditi prema energetski efikasnoj budućnosti Bosne i Hercegovine putem kontinuiranog obrazovanja, promoviranja inovativnih i efektivnih rješenja i implementaciji društvenih projekata koji će imati za cilj očuvanje okoline i prirodnih resursa zemlje. S tim u vezi, Počasni konzul i Predsjednik skupštine Udruženja Energis, Fuad Strik će nastojati prenijeti dobre prakse iz Finske u Bosnu i Hercegovinu.

Komentariši

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.