Prijeti nam nezamisliv gubitak prirodnog života na Zemlji

Kako navodi britanski The Guardian, Elizabeth Maruma Mrema, vršiteljica dužnosti generalne sekretarice Konvencije o biološkoj raznolikosti (CBD), upozorila je svjetske čelnike da 2020. godina ne bi smjela biti još jedna godina puna konferencija i praznih obećanja, već godina u kojoj će se konačno poduzeti odlučne akcije za zaustavljanje masovnog izumiranja divljih životinja i narušavanja ekosistema koji održavaju staništa.

Elizabeth Maruma Mrema je naglasila kako bi izostanak konkretnih akcija za ublažavanje klimatske krize te zaustavljanje krčenja šuma i onečišćenja plastičnim otpadom zapravo značio da je čovječanstvo odustalo od borbe za planetu.

Njeno predviđanje o opustošenom planetu došlo je netom prije početka Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu na kojem se očekivalo da će klimatska kriza biti središnja tema svjetskih čelnika. Prema Svjetskom ekonomskom forumu, opasnosti povezane s klimom zasjenjuju sve druge opasnosti, a smanjenje bioraznolikosti stavljeno je na treće mjesto najvećih opasnosti za svijet, ispred infektivnih bolesti, terorizma i ratova između država.

Taj su problem nadmašile druge opasnosti povezane s klimom od kojih su ekstremni vremenski uslovi prepoznati kao najveća opasnost, a prati je opasnost neuspješne prilagodbe i ublažavanja klimatske krize. Prema sažetku Izvještaja o svjetskim opasnostima 2020. godine (2020 Global Risks Report), „okolišni problemi smatraju se glavnom dugotrajnom opasnosti od strane članova zajednice sudionika Svjetskog ekonomskog foruma prvi put u historiji istraživanja o percepciji opasnosti za svijet (Global Risks Perception Survey).“

Naučnici su upozorili da ljudsko djelovanje pokreće šesto masovno izumiranje u historiji budući da životinje i biljke nestaju brzinama deset do nekoliko stotina puta većima nego u bilo kojem trenutku tokom posljednjih deset miliona godina.

Kako je navedeno u The Guardianu, prema nacrtu Konvencije o biološkoj raznolikosti, u oktobru će se predstavnici svjetskih vlada sastati u Kini kako bi formalizirali sporazum za zaštitu bioraznolikosti. Nacrt prijedloga koji je donijet sredinom januara poziva na zaštitu bar 30 % planeta i to putem kontrole invazivnih vrsta i smanjenja onečišćenja plastičnim otpadom.

Preuzeto sa: Ekovjesnik.hr

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.