Program YourJob BiH objavljuje konkurs za financiranje pokretanja privatnog biznisa ili socijalnog preduzeća

Caritas Bosne i Hercegovine, zajedno s Caritasom biskupije Banja Luka i Caritasom biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan, poziva mlade od 18 do 30 godina na sudjelovanje u konkursu za financiranje pokretanja privatnog biznisa ili socijalnog preduzeća u okviru programa YourJob.

O programu

Caritas Bosne i Hercegovine, u saradnji s Caritasom Austrije, uz financijsku potporu Austrijske razvojne agencije pokrenuo je regionalni program za povećanje zapošljivosti mladih pod nazivom YourJob – Youth Overcoming Unemployment Regionally through Job Opportunities on the Balkans. Cilj programa je dati mladim ljudima priliku u kreiranju svoje budućnosti, razviti svoje vještine i sposobnosti kroz pristup profesionalnoj orijentaciji, prvom radnom iskustvu, te kroz mogućnosti za pokretanje vlastitog preduzeća.

Cilj konkursa: Podsticaj preduzetništvu i samozapošljavanju mladih sa područja Mostara, Čapljine i Banja Luke kroz financiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog preduzeća.

Uslovi sudjelovanja:

– Pravo sudjelovanja imaju sve mlade nezaposlene osobe od 18 do 30 godina s područja Mostara, Čapljine i Banja Luke.

– Financijska potpora (grant) za pokretanje vlastitog biznisa ili socijalnog preduzeća iznosi do 10.000 KM.

– Rok za prijavu  je 10. 02. 2020. godine.

Način prijave sudjelovanja:

– Sve zainteresirane osobe mogu dobiti prijavni obrazac za konkurs u savjetovalištima za zapošljavanje mladih u Banja Luci i Mostaru.

– Uz popunjen prijavni obrazac potrebno je dostaviti motivacijsko pismo s kratkim pojašnjenjem poslovne ideje (najviše 2 stranice) i CV.

– Dokumentaciju treba dostaviti lično do 10. 02. 2020. godine na slijedeće adrese:

Caritasovo savjetovalište za zapošljavanje mladih Banja Luka
Caritas biskupije Banja Luka, Kralja Petra I. Karađorđevića 125, 51000 Banja Luka
Tel. / Fax: +387 51 312 149, Tel. / Fax: +387 51 300 890
Dajana Umićević, savjetnica za zapošljavanje mladih
E-mail: dajana.umicevic@caritas-banjaluka.ba

Caritasovo savjetovalište za zapošljavanje mladih Mostar
Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan, Zagrebačka 8 (SPES), 88000 Mostar
Tel. +387 36 328 916 , Tel./ Fax. +387 36 328 917
Anita Kožul, savjetnica za zapošljavanje mladih
E-mail: anita@caritas-mostar.ba

Potencijalni kandidati će biti pozvani na razgovor u Caritasovo savjetovalište za zapošljavanje mladih u Banja Luci ili Mostaru.

Kalendar aktivnosti

– Stručno povjerenstvo će objaviti rezultate do 01. 03. 2020. godine.

– Odabrani kandidati su obavezni sudjelovati u obuci za izradu i pisanje poslovnog/biznis plana.

– Boot Camp – Obuka/trening za dizajniranje i formuliranje poslovnih ideja će se održati u periodu od 15. do 30. 03. 2020. god. Tokom obuke zainteresirani mladi preduzetnici će dobiti osnovnu obuku i praktičnu potporu u izradi poslovnog plana.

– Rok za podnošenje finalnog poslovnog/biznis plana do 15. 06. 2020. god.

– Finalni odabir kandidata čije će poslovne ideje biti financirane planiran je do 15. 07. 2020. god.

– Potpisivanje ugovora planirano je do 15. 09. 2020. god.

– Isplata novčanih sredstava očekivana je u periodu od 01.09.2020. do 31.03.2021. god.

Za sva dodatna pitanja se možete obratiti i putem e-maila yourjob.bih@caritas.ba i u Caritasovim savjetovalištima za zapošljavanje mladih u Banja Luci i Mostaru.

Tokom januara 2020. god. će biti održane Informativne sesije na kojima će biti pojašnjeni svi detalji konkursa. Termine i mjesta održavanja infosesija biti će objavljena na www.caritas.ba, na Facebook profilu (YourJobBiH) i Instagramu (yourjobbih).

 

Ova objava je dio projekta “Jačanje Održive i Ekološki Prihvatljive Poduzetničke Kulture Mladih u Kantonu Sarajevo” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Centra za razvoj i podršku (CRP) u okivru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region / GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, finansiranog od strane Evropske unije.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Centra za razvoj i podršku

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.