Rekord: U Beču proizvedeno milion tona biokomposta

U Beču je od uvođenja sakupljanja biološkog otpada 1991. godine do danas proizvedeno ukupno milion tona komposta od kora krastavaca, jezgre jabuka, listova salate, opalog voća, grmlja ili zelenog otpada. Biološki otpad koji se prikupi u preko 80.000 kontejnera se obrađuje u najvećoj evropskoj kompostani na otvorenom u istočnom dijelu Beča u mjestu Lobau.

 

“Korištenje biološkog otpada značajno doprinosi i zaštiti klime u Beču. Kompostiranjem se uštedi 9.000 tona ugljen-dioksida”, rekla je članica gradske vlade za zaštitu okoliša Ulli Sima.

 

Milion tona proizvedenog komposta ekvivalentno je težini 41.000 vozila za odvoz smeća napunjenih otpadom, 1.500 komada Velikog točka na bečkom Prateru ili 100 Eiffelovih tornjeva. Prema volumenu, to bi bio sadržaj 220 olimpijskih bazena.

 

O kvaliteti komposta svjedoči i činjenica da je bečkoj kompostani 2015. godine dodijeljena evropska oznaka kvalitete ECN-QAS, čime je Beč postao prvim evropskim glavnim gradom koji proizvodi kompost u skladu s ECN smjernicama i uzor je svim evropskim postrojenjima ovog tipa. Građani ovaj kvalitetni biokompost mogu kupiti po pristupačnim cijenama od 3 eura za vreću od 18 litara i 5 eura za vreću od 40 litara.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.