Republika Srpska dodijelila EFT-u koncesiju za solarnu elektranu u Bileći

Izvor: Balkan Green Ernergy News

Vlada Republike Srpske je donijela rješenje o sklapanju sporazuma sa EFT International Investments Holding Ltd.-om o izgradnji fotonaponskog pogona od 60 megavata na jugoistoku Bosne i Hercegovine. Firmu registrovanu u Londonu kontroliše Vuk Hamović, koji se bavi i trgovanjem električnom energijom i poseduje termoelektranu na ugalj od 300 megavata i pripadajući rudnik. Entitetsko Ministarstvo energetike i rudarstva ima zadatak da formalizuje ugovor s ovom članicom EFT grupe o koncesiji za solarnu elektranu u Bileći.

Postupak je pokrenut u januaru po zahtjevu kompanije, a zatim su primane ponude. U javnom pozivu objavljenom u martu, ministarstvo je otkrilo da će EFT-u dati bonus u poenima i do deset oposto na ime predloženog tehničkog i finansijskog rešenja. Odluka donesena 30. aprila je upravo objavljena u Službenom glasniku.

Koncesionar će morati da plati jednokratnu naknadu od 700.000 konvertibilnih maraka, što je 357.000 eura, kao i 0.28 eurocenti za svaki proizvedeni kilovat-sat, a to je jednako 2,8 eura po megavat-satu.

Vlada Republike Srpske procjenila je investiciju na 35,7 miliona eura

Koncesija za solarnu elektranu u Bileći trajaće 50 godina. Korištenjem opštinskog zemljišta naplaćivaće se do 10 pfeniga (5,1 eurocent) po kvadratnom metru, a za parcele u posjedu Srpske neće biti dodatne naknade. Dio zemlje je u privatnom vlasništvu.

Lokacija za planiranu solarnu elektranu u Bileći je u istoimenoj opštini i u blizini vještačke akumulacije pored granice sa Crnom Gorom. Bilećko jezero je jedno od najvećih u zemlji.

Ministarstvo energetike i rudarstva najavilo je u javnom pozivu u martu da će firma dobiti dodatne poene za svoj tehnički i finansijski prijedlog

Očekivana godišnja proizvodnja je 84 gigavat-sata. Postrojenje će se graditi na 133 hektara pored sela Skrobotno. Vlada je investiciju procjenila na 70 miliona maraka (35,7 miliona eura).

Glavni operativni ogranak grupe je Energy Financing Team AG, sa sjedištem u Švajcarskoj. Holding kompanija EFT Investments Ltd. je na Kipru, a filijale u BiH su u strukturi pod ispostavom EFT (Holdings) ApS-a iz Danske.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.