Revolucionaran potez Nijemaca sve ostavlja bez teksta: Ugalj odlazi u prošlost, energija se masovno crpi iz obnovljivih izvora!

Obnovljivi izvori u prošloj su godini u Njemačkoj prvi put pretekli ugalj i postali glavni izvor za dobivanje električne struje, s udjelom u ukupnoj proizvodnji nešto većim od 40 posto, pokazalo je najnovije istraživanje.

U godini ranije udio obnovljivih izvora u proizvodnji struje iznosio je 38,2 posto, a u 2010. samo 19,1 posto, pokazuje u četvrtak objavljeno istraživanje organizacije za primijenjenu nauku Fraunhofer.

Promjena na ljestvici za 2018. i uspon obnovljivih izvora predstavljaju napredak u provedbi plana prema kojem bi najveća evropska privreda do 2030. trebala iz obnovljivih izvora dobivati 65 posto električne energije.

Tranzicija će biti skupa budući da Njemačka do 2022. namjerava odustati od nuklearne energije i radi i na planovima reguliranog napuštanja uglja u daljem vremenskom razdoblju.

Istraživanje Fraunhofera pokazuje da je proizvodnja struje iz energije sunca, vjetra, biomase i vode lani u Njemačkoj porasla za 4,3 posto, na 219 teravat sati (TWh).

Ukupno je proizvedeno 542 TWh struje, ako se u obzir uzmu svi izvori, uključujući i fosilna goriva, od kojih je ugalj činio 38 posto.

Skeptici tvrde da proizvodnja struje iz obnovljivih izvora samo zrcali povoljne klimatske obrasce i da se ne može smatrati dokazom o doprinosu tog sektora sigurnoj opskrbi energijom.

Istraživanje Fraunhofera pokazuje da je udio Sunčeve energije u proizvodnji struje u Njemačkoj lani uvećan za 16 posto, na 45,7 TWh, zbog dužeg ljeta. Instalirano je 3,2 gigawata novih kapaciteta koji sada ukupno iznose 45,5 gigawata, prema podacima iz istraživanja.

Njemačka je u 2018. bila neto izvoznik struje, s izvezenih 45,6 TWh. Najviše je izvozila u Holandiju, a najviše uvozila iz Francuske.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.