Rimac Automobili grade centar za testiranje u Sloveniji

Centar će hrvatska kompanija koristiti za testiranje vlastitih baterijskih i pogonskih sistema, ali će, kako prenose slovenski i hrvatski mediji, korišćenje usluga ove laboratorije biti omogućeno i drugim firmama. Dvije firme, kako se navodi, za svoju investiciju dobiti će i pomoć slovenskog Ministarstva za ekonomski razvoj i tehnologiju u iznosu od 3,4 miliona eura.

Testiranje pogonskih i baterijskih sistema je nova oblast, i zbog toga postoji veliko interesovanje svih proizvođača automobila. Mate Rimac, osnivač i vlasnik Rimac Automobila, izjavio je da je prihvatio ponudu slovenske firme da prošire vlastite kapacitete za testiranje pogonom u Sloveniji.

On je naveo da je testiranje pogonskih i baterijskih sistema nova oblast, i da zbog toga postoji veliko interesovanje svih proizvođača automobila. Kompanija Rimac Automobili ima vlastiti centar za testiranje, koji trenutno nadograđuje, jer su im potrebni mnogo veći kapaciteti.

Mediji prenose da je vlasnik slovenske firme Lastinski inženjering Sam Omerzel, koji je bivši ministar infrastrukture, energetike, transporta i prostornog planiranja u Vladi Slovenije. Dvije firme namjeravaju da odgovore na potrebe najnaprednijih kompanija u automobilskom sektoru.

Na stranici ove slovenske firme navodi se da je ideja projekta Hyper E-car Lab da se razvije visokotehnološka laboratorija koja će omogućiti testiranje baterija, električnih motora ili pogona i elektronike za električne automobile visokih performansi koji koriste baterije odnosno za takozvane hiper-automobile. Centar bi, takođe, trebalo da omogući skladištenje i analizu dobijenih podataka uz pomoć softvera Big Data Ready.

Želja je da se odgovori na potrebe najnaprednijih kompanija u automobilskom sektoru preko tehnologije koja omogućava testiranje baterija i pogonskih sklopova visoke električne snage, navodi se na stranici firme Lastinski inženjering, i dodaje da se projekat razvija u partnerstvu dvije firme, Evropskog fonda za regionalni razvoj i slovenskog Ministarstva za ekonomski razvoj i tehnologiju.

Preuzeto sa: balkangreenenergynews.com

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.