Rolls-Royce predstavio najbrži električni avion na svijetu

Avion sadrži najgušći baterijski paket ikada smješten u jednu letjelicu, koji omogućava dovoljno energije za napajanje 200 domaćinstava ili let od Londona do Pariza s jednim punjenjem.

Njegovih 6.000 ćelija je izrađeno s idejom da se maksimalno smanji težina i maksimalno poveća termalna zaštita, a tu je i napredni sistem hlađenja koji direktno hladi ćelije tokom maksimalnog opterećenja.

Propeler pokreću tri visokoefikasna motora čije se oštrice vrte na znatno manjem broju obrtaja u odnosu na konvencionalne avione.

Sva ta rješenja pružaju 500 konjskih snaga uz energetsku efikasnost od 90 posto, dok, poređenja radi, bolidi Formule 1 imaju maksimalnu energetsku efikasnost od 50 posto.

Avion je dio inicijative pod nazivom ACCEL (Accelerating the Electrification of Flight) i uključuje više partnera, kao što su proizvođač električnih motora YASA i avijacijskog start-upa Electroflight.

Polovinu projekta finansira Aerospace Technology Institute (ATI), u saradnji sa Ministarstvom biznisa, energije i industrijske strategije Velike Britanije.

Rolls-Royce je ušao i u partnerstvo s Airbusom na razvoju E-Fan X tehnologije koja bi trebalo da predstavlja novi korak u razvoju hibridnih komercijalnih aviona.

Preuzeto sa: Energetika.ba

 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.