Sarajevo se pridružuje regionalnoj borbi protiv zagađenja zraka, u petak protesti u devet gradova

– Mi smo u startu bili spremni na to da reakcija donosioca odluka neće biti zadovoljavajuća, s obzirom da u BiH postoji još dosta stvari koje su problematične, a izostaje aktivno djelovanje. Činjenica jeste da su se desile neke stvari uporedo koje se možda mogu, a možda i ne, povezati sa organizacijom protesta, odnosno sa porukom koju smo htjeli poslati javnosti – rekao je on.

Podsjeća da je jedan od zahtjeva bio i jačanje kapaciteta lokalnih inspekcija koje provode mjere na terenu, što je doprinijelo tome da se mediji više zainteresuju o tome. Oglasile su se i neke međunarodne organizacije koje se bave unaprijeđenjem zaštite djece, poput UNICEF-a.

– Uspjeli smo motivisati predstavnike Vlade KS-a da nam se obrate, što pozdravljam i ovom priikom, jer i to pokazuje odgovornost. Naravno, sve je to daleko od ozbiljnih mjera koje smo očekivali – napomenuo je on.

Na pitanje kada je došlo do realizacije ideje o protestima, Gijo odgovara u trenutku kada je loša kvaliteta vazduha u glavnom gradu naše zemlje postala svjetska vijest.

– Zatekla me ta informacija, s obzirom da sam i roditelj devetogodišnje djevojčice, uhvatila me panika i tek tada sam shvatio koliko je opasno i šta bi dugoročno moglo značiti. Uspio sam motivisati poznanike da se okupimo ‘ad hoc’ u neformalnu grupu građana i u roku od nekoliko dana uspjeli smo se organizovati – pojasnio je.

Ipak, on ne odustaje i sa zadovoljstvom najavljuje proteste koji će se desiti 28. februara u Sarajevu.

– Kako smo postali dio te priče o ekološkom osvještavanju, uvezali smo se sa ekipom iz regiona koji su aktivisti i koji se u gradovima Balkana bave istom problematikom. Stupili smo u kontakt i jedna ekipa iz Beograda, koja je pokrenula inicijativu “Ne davimo Beograd”, dobila je super ideju da napravimo regionalni događaj i da na taj način skrenemo pažnju javnosti, možda i svjetske. Ovo je prvi put da građani regiona skreću pažnju na pitanja osnovnog kvaliteta življenja, sa naglaskom na kvalitet zraka koji udišemo – pojasnio je on.

Poruka je jasna – “Balkan zahtijeva čist zrak”, a poslat će se iz pet zemalja, odnosno devet gradova – Banjaluke, Zenice, Sarajeva, Beograda, Podgorice, Prištine, Skoplja, Prizrena i Podlijeva.

– Mislim da je ovo pozitivna inicijativa i drago mi je da sam dio toga, ne samo zbog kvalitete zraka kao osnovnog životnog prava, već i jer smo se prvi put regionalno okrenuli stvarnoj problematici za koju se borimo – poručio je on.

Prisutni će krenuti ispred zrade Vlade FBiH na raskrsnici Hamdije Čemerlića, Put života, kod Autosalona AC Quattro u 18 sati, te će nastaviti prema zgradi Vlade Kantona Sarajevo.

Preuzeto: interview.ba

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.