Sarajlije najavile proteste 20. januara zbog zagađenja zraka: Dođite na kolektivno trovanje

Kako kažu, uznemireni podacima o kvalitetu zraka u Kantonu Sarajevo te skeptični u vezi s odgovornošću pojedinaca i privrednih subjekata, ali i odlučnošću nadležnih institucija da se ozbiljno posvete sistemskim i dugoročnim rješenjima, odlučili su izaći na ulicu.

“Iz odgovornosti prema djeci koja su našim nemarom primorana udisati otrovne čestice, okupljeni u neformalnu grupu pozivamo sve građane, domaće i međunarodne nevladine organizacije kojima je u fokusu briga o dobrobiti djece, ekološka udruženja i sve ostale zainteresirane da mirnim protestnim okupljanjem zajednički izrazimo zabrinutost i nezadovoljstvo dosadašnjim pristupom ovom trenutno najozbiljnijem problemu s nesagledivim posljedicama po zdravlje građana”, kažu iz neformalne grupe građana.

Kako dalje dodaju, narušavanje zdravlja građana Kantona Sarajevo, a naročito djece, prijetnja je koja nadilazi političke nesuglasice, ograničenja u ljudskim i materijalnim kapacitetima nadležnih inspekcija, predviđenim budžetima i odgovornostima.

“Svako najmanje propuštanje da se odgovorno i ozbiljno posvetimo ovom problemu dugoročno uzrokuje milijarde konvertibilnih maraka zdravstvenih troškova, a to je teret koji će ponovo pasti pasti na leđa građana Kantona Sarajevo.

Zahtijevamo hitno izdvajanje budžetskih sredstava za jačanje kapaciteta nadležnih inspekcija kako bi se intenzivirala primjena Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, redovno i transparentno izvještavanje građana putem sredstava javnog informisanja o svim poduzetim mjerama, monitoring efikasnosti i jasno definisane dugoročne strategije obustave bespravne gradnje, subvencioniranja alternativnih goriva, obavezivanje industrijskih zagađivača da finansiraju ekološke projekte, upostavu fondova za finansiranje projekata energetske efikasnosti i sve ostale mjere koje će doprinijeti dugoročnom poboljšanju kvalieteta zraka u Kantonu Sarajevo”, kažu građani.

Podsjećamo, Sarajevo je proteklih dana bilo najzagađeniji grad u svijetu zbog čega su nadležni proglasili epizodu “Uzbuna” tokom koje je bilo zabranjeno saobraćanje vozilima s normom Euro 3 i manjom.

Preuzeto sa klix.ba

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.