SAVJETI ZA UŠTEDU ENERGIJE TOKOM ZIME

Zvuči savršeno, zar ne? Olovku u ruke i pišite!

Pazite na praznine i rupe oko fasadnih otvora

Ukoliko imate određene praznine ili manje rupe koje mogu propuštati zrak oko vrata, prozora ili u podovima, potrebno je da ih efikasno zatvorite. Za to možete koristiti ljepljive trake (od plastike, metala ili pjene), no ne zaboravite ni da debele zavjese također čine čuda po pitanju zadržavanja topline u domu. Pripazite i na druga mjesta koja mogu propuštati hladan zrak, poput ključanica, poštanskih sandučića (u vratima) ili vrata za mačke/pse (držite ih zatvorenim što je moguće više tokom zimskih mjeseci). Ukoliko ste spremni za investiciju koja će vam se dugoročno isplatiti, najbolje rješenje jeste da ugradite energijski efikasnu stolariju.

Rješenja iz prirode

Priroda nam daje puno više nego što smo i sami svjesni, a često njena blaga ne znamo koristiti na pravi način. Sunce je upravo jedno od njih. Pored toga što mu se ljeti radujemo kada odmaramo na obali mora ili rijeke, zimi nam je ono još korisnije. Otvorite zavjese ili roletne tokom sunčanih dana i uživajte u „besplatnom“ grijanju. Uglancajte prozore okrenute prema jugu, kako bi svjetlo još efikasnije prodiralo kroz njih. Pored toga, ne zaboravite zatvoriti zavjese ili roletne kada sunce zađe, kako bi toplotu što efikasnije zadržali unutar doma.

Kontrolišite grijanje

Ukoliko ne posjedujete grijni sistem koji automatski kontroliše temperaturu u Vašim prostorijama, uradite to sami. Bespotrebno je da prostorije grijete jednakim intenzitetom tokom cijelog dana i noći, posebice ukoliko se u njima ne nalazite svo vrijeme. Pazite da zatvarate vrata kada ulazite ili izlazite iz određene prostorije, kako bi topao zrak zadržali unutra. Znatno je efikasnije grijanje konstantno držati na nižoj temperaturi, umjesto da ga neprestano palite i gasite.

Raspored namještaja

Raspored namještaja je također značajna stavka za osiguravanje energijske efikasnosti Vaših soba. Možda se čini očiglednim, ali ako stavite namještaj ispred radijatora, ono će onemogućiti toploti da se širi po sobi. To dovodi do toga da radijator radi više, odnosno koristi više energije kako bi zagrijao prostoriju.

Pećnica ne služi samo za hranu?

Vaša pećnica zimi može poprimiti i dodatnu ulogu – grijalice. Kada završite s pripravljanjem obroka, ostavite njena vrata otvorenim i omogućite da toplina izađe iz nje. Na taj način ćete dodatno ugrijati Vašu kuhinju i prostor oko nje, bez bespotrebnog trošenja energije grijnog sistema.

Skuplje, ali efikasnije rješenje

Zimi, toplota koju stvara Vaš sistem grijanja prelazi iz toplih u hladnije prostorije Vašeg doma, poput tavana, garaže, podruma ili čak direktno vani. Kako bi to nadoknadio, Vaš sistem grijanja mora duže i jače raditi da bi temperatura u Vašem domu bila konstantna, što rezultira povećavanjem Vaših računa. Kako Vaš kućni budžet ne bi trpio, a Vi osigurali da dom zadržava toplotu tokom cijele zime, potrebno je da ga dobro izolirate. Možete izolirati krov, prozore, zidove, a izolaciju možete staviti i ispod podnih ploča. Zavisno o vrsti sistema za grijanje vode koji imate, izolirati se mogu i spremnici za vodu, te cijevi, kako bi što duže zadržali vodu toplom. Iako Vam se ovo na prvu može činiti kao značajan trošak, važno je da ga posmatrate kao investiciju, jer će se svakako dugoročno isplatiti za Vaše kućanstvo.

Zapamtite, ušteda energije nije samo zimska aktivnost. Racionalno koristite grijanje/hlađenje tokom cijele godine, gasite svjetla kada ne boravite u određenoj prostoriji, ali i uređaje kada ih ne koristite, te pazite na potrošnju vode. Čuvajte prirodu i svoj kućni budžet.

Preuzeto: beep.ba 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.