Šest zemalja južne Amerike brani Amazoniju na summitu

Ovaj susret na vrhu predsjednika za Amazoniju organiziran u Leticiji, na jugu Kolumbije, “želi stvoriti prostor za regionalni dijalog radi ostvarenja napretka u zaštiti i održivoj eksploataciji tog područja presudnog za opstojnost planeta”, priopćeno je iz ureda kolumbijskog predsjednika.

Uz kolumbijskog predsjednika Ivana Duquea i peruanskog Martina Vizcarru koji su sazvali summit, na skupu sudjeluju njihov ekvadorski kolega Lenin Moreno, bolivijski Evo Morales i potpredsjednik Surinama Ashwin Adhin.

Brazil kojeg međunarodna zajednica kritizira zbog lošeg upravljanja velikim požarima zadnjih tjedana, zastupa ministar vanjskih poslova Ernesto Araujo.

Brasilija je objavila da predsjednik Jair Bolsonaro ne može putovati iz zdravstvenih razloga i da će na summitu sudjelovati putem videoveze.

Šest izaslanstava treba potpisati Pakt iz Leticije za Amazoniju, smjernice koje će “morati provesti ne samo amazonske zemlje, nego i zemlje regije i međunarodna zajednica”, dodaje se u priopćenju.

Duque je rekao da je zadaća tog dokumenta donijeti bolje zaštitne mjere jer, ocijenio je, sadašnji instrumenti za zaštitu te regije, poput Ugovora o suradnji u Amazoniji iz 1978. i Organizacije za ugovor o suradnji u Amazoniji (ACTO) “nisu dostatni”.

Preuzeto sa: hr.n1info.com

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.