Sistematskim pristupom upravljanja energijom do novca za energetsku efikasnost

19. juna 2013. godine Tuzlanski kanton i trinaest općina iz ovog kantona potpisale su Energetsku povelju gdje su se obavezali da će aktivno promovisati energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i upravljanje energijom u javnim zgradama i komunalnim sistemima. Uz podršku USAID-a usljedila je “žGodina energetske efikasnosti Kantona Tuzla” u okviru koje je rađeno na kreiranju sistematskog pristupa upravljanju energijom u ovoj regiji Bosne i Hercegovine. Zajednički cilj općina, kantona i USAID-a bilo je stvoriti uslove za investiranje u energetsku efikasnost.

Ponukan potpisivanjem Energetske povelje, Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti Energis proveo je istraživanje o tome da li je pomenuti kanton ispunjavao obaveze. Dvije godine nakon početka ovih aktivnosti vidljivi su i prvi rezultati. Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila je preko tri miliona KM za realizaciju projekata iz oblasti zaštite okoline i energetske efikasnosti. Općina Gradačac bila je prva općina koja je istakla značaj energetske efikasnosti u nazivu jednog od odsjeka općinskih službi. Gospođa Å eherzada Otanović iz pomenutog Odsjeka za investicije, nadzor i energetsku efikasnostu razgovoru sa Energisom potvrdila je: “žZajedno sa USAID-ovim projektom Ekonomija energetske efikasnosti oformili smo i obučili tim za energetsku efikasnost i pripremili energetski pregled zgrade općine. Ove informacije i iskustva omogućila su nam da apliciramo za sredstva Kantona kako bi projekat i zaživio, a stečena znanja prenosimo na druge javne institucije, posebno obrazovne ustanove koje trebaju pomoć i imaju želju da realizuju projekte energetske efikasnosti.” Općina Gradačac je za ovaj projekat dobila oko 75,000 KM i utopljavanjem općinske zgrade povećala energetsku efikasnost, što će za cilj imati dugoročne novčane uštede.

U okviru obuke za upravljanje energijom u općinama Tuzlanskog kantona predstavljeni su rezultati brojnih pilot projekata koji su implementirani širom Bosne i Hercegovine uz podršku USAID-a. Jedan od takvih projekata je i sportska dvorana u Livnu koja je poslužila kao primjer općini Gračanica da svoju sportsku dvoranu učini energetski efikasnom te za taj projekat dobije potrebna sredstva u iznosu od 150 hiljada KM od Vlade Tuzlanskog kantona. Općinski načelnik Nusret Helić, istakao je, da prioritetan cilj Općine Gračanica, nije bio samo postizanje finansijskog efekta, već i želja da se uđe u proces edukacije i da se naučimo prihvatati ono što nas čeka u budućnosti. Dodao je da je Općina Gračanica potpisnica Energetske povelje zajedno sa svim drugim općinama TK, čime se obavezala na kontinuirano provođenje mjera energetske efikasnosti, korištenje obnovljivih izvora energije, te sistemsko rješavanje problema iz ove oblasti.

Pored ovih općina, općina Kalesija i grad Tuzla pripremili su projekte i osigurali sredstva od Kantona. Svi sagovornici su izjavili da su zahvaljujući iskustvima, stečenim u okviru obuke o sistematskom upravljanju potrošnjom energije, te realnim primjerima iz prakse, koji su pokazali pozitivne efekte ulaganja u mjere energetske efikasnosti, dobili potrebna znanja za dalji rad što potvrđuju i brojni projekti koji se pokreću širom Kantona, ali i čitave Bosne i Hercegovine.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.