Sjeverna Makedonija raspisaće aukcije za solarne elektrane u prvom kvartalu 2021.

Nakon uspješnog završetka aukcija za izgradnju solarnih elektrana snage 62 MW u 2020. godini, organizovaćemo sličan konkurs za još 60 MW, objavio je premijer Zoran Zaev na Fejsbuku.

Sjeverna Makedonija je 2019. godine organizovala aukcije za izgradnju solarnih elektrana na privatnom i državnom zemljištu. Poslije završetka svih procedura vlada je 2020. potpisala ugovore sa devet kompanija za ulaganje na državnom zemljištu i sa 23 investitora za instaliranje na privatnom zemljištu.

Nove aukcije mogle bi da privuku investicije od 35 miliona eura

Zaev je naveo da je nekoliko solarnih elektrana na osnovu ovih ugovora već pušteno u rad, a nove aukcije mogle bi da privuku investicije od 35 miliona eura.

Zemlja je lider u razvoju obnovljivih izvora u regionu

Premijer je istakao da postoji dosta argumenata koji dokazuju da je ova zemlja regionalni lider u razvoju obnovljivih izvora energije.

U toku je izgradnja solarne elektrane snage 10 MW u nekadašnjem rudniku uglja u energetskom kompleksu REK Oslomej, a priprema se gradnja još dva ovakva postrojenja snage 50 MW, što je investicija od oko 60 miliona eura, rekao je Zaev.

Priprema se gradnja tri solarne elektrane snage 160 MW u okviru REK Bitola

On je istakao da su obezbjeđeni grantovi za studije izvodljivosti za tri nova fotonaponska postrojenja ukupnog kapaciteta 160 MW u energetskom kompleksu REK Bitola.

Termoelektrana TEC Negotino raspisala je tender za pripremu studije izvodljivosti, a u prvoj polovini 2021. biće završena procjena o tome da li će nova elektrana na gas biti izgrađena po modelu javno-privatnog partnerstva ili će postojeća elektrana biti prodata, rekao je Zaev, dodajući da bi projekat mogao da privuće investiciju od 200 do 500 miliona eura.

U prvoj polovini godine biće poznata sudbina elektrane Negotino

Vlada Sjeverne Makedonije je ranije saopštila da planira da prebaci ovu elektranu snage 210 MW sa mazuta na prirodni gas.

Zaev je takođe najavio da će ove godine početi gradnja druge faze vjetroparka Bogdanci, kojom će se kapacitet povećati za 13,8 MW.

Takođe je podsjetio da je projekat hidroelektrane Čebren privukao veliko interesovanje investitora.

On je posebno istakao da se radi na gasovodima sa Grčkom i Kosovom*, kao i na razvoju gasne mreže u zemlji kako bi se omogućilo građanima i privredi da koriste ovaj energent.

Cilj je dostići udio obnovljivih izvora od 50%

Sjeverna Makedonija planira da udio obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije do 2024. dostigne 50 posto, kao i da postepeno prestane da koristi ugalj.

U sklopu aktivnosti da se ostvare ovi strateški ciljevi u toku su pregovori sa kompanijom General Electric o izgradnji elektrane na gas, a razmatra se i prebacivanju termoelektrane REK Bitola na gas.

Državna energetska kompanija Elektrani na Sjevernoj Makedoniji (ESM) nedavno je obustavila ulaganja u bugarsku nuklearnu elektranu Belene i preusmjerila se na gradnju gasne elektrane u Grčkoj.

Preuzeto: Balkan Green Energy News

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.