Ski staza na krovu elektrane u Kopenhagenu prošla test!

Planovi o razvoju energetski najefikasnije elektrane na svijetu datiraju od 2013. godine, ali je projekat tek nedavno pušten u funkciju. Na njegovom krovu nalazi se inovativna ski staza po kojoj možete da se spuštate čak i kada nema ni trunke snijega i, pošto je uspiješno testirana, uskoro će biti otvorena za sve građane. Već 40 godina, u elektrani ARC (Amager resursni centar) energija se dobija od otpada koji, između ostalog, doniraju firme i ostali građani ovog danskog grada. Prošle godine uspiješno je završen projekat obnove čitavog postrojenja ove vremešne elektrane, tako da je nivo energetske efikasnosti u njoj sada podignut na nevjerovatnih 107%. Za revitalizaciju elektrane zaslužna je inženjerska kompanija Ramboll, dok Bjarke Ingels Grupa potpisuje projekat uređenja njenog krova i izgradnje inovativne ski staze.

Kopenhagen konačno dobio gradsku planinu!

Projekat je već dobio nadimak „Urbana planina“, po organizaciji koja vodi ski stazu, što ne treba nimalo da čudi budući da prave planine nema u vidokrugu. Iz tog razloga su i građani Kopenhagena oduševljeno pozdravili ovu ideju, budući da će konačno imati gdje da odu na skijanje u blizini.

Ovako trenutno izgleda najinovativniji objekat u Danskoj. Finalni radovi na krovu uskoro bi trebalo da budu završeni (kadar iz priloga TV2 Lorry)

Dimni signali opominju građane da čuvaju prirodu

Kao i većina održivih projekata u ovom gradu, i inovativni ARC ski centar će biti otvoren za sve, a pritom će i standarde zelenog dizajna dići na još viši nivo. Naime, projekat uključuje i dimnjak koji oslobađa dimne prstenove u nebo svaki put kada se oslobodi jedna tona fosilnog ugljendioksida. Ovaj neobični signal služi tome da podsjeti građane Kopenhagena na to da treba da štede energiju ako žele da sačuvaju okolinu.

Naravno, i ova ski staza izgleda mnogo bolje kada je prekrivena snijegom (foto: Alexander Vissing, CopenHill Urban Mountain)

ARC centar je jedan od krucijalnih projekata koji će pomoći Kopenhagenu da postane prva energetski neutralna prestonica na svijetu. Ovdje se na godišnjem nivou oko 400.000 tona smeća pretvara u energiju. To znači da se na ovu elektranu oslanja ogroman broj domaćinstava: 150.000 domova koriste je za grijanje, a čak 550.000 ljudi zahvaljujući njoj koristi električnu energiju sa niskom emisijom ugljika.

„Najzelenija“ elektrana na svijetu iz daljine izgleda… nekako obično! (foto: Christoffer Regild/BIG)

Da se poslužimo riječima DesignBoom redakcije, resursni centar u Kopenhagenu jedan je od najboljih primjera koji pokazuje kako arhitektura može istovremeno da odgovori na pitanja održivosti i na pitanja potrebe zajednice.

U nastavku pogledajte video premijernog spuštanja niz ARC ski stazu:

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.