Škola energije i otpada

Učenici osnovnih škola predstavljaju ciljnu grupu koja ima najveći kapacitet za apsorpciju novih informacija i znanja. Međutim, obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini ne pruža adekvatno znanje kroz praktične primjere na polju zaštite okoliša i energetske efikasnosti. Zbog ovog pristupa u edukaciji djece, djeca često nisu zainteresirani za ove teme. Od malih nogu važno je da se stvori svijest kod djece o značaju uštede energije, obnovljivim izvorima energije i zaštiti životne sredine.

S tim u vezi, uz podršku Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis zajedno sa partnerom Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom – SERDA započeo je projekat “W&E School” – Škola energije i otpada.

“Škola energije i otpada ima za cilj da, kroz interaktivna predavanja i radionice, upozna djecu u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo sa osnovnim mjerama energetske efikasnosti, obnovljivim izvorima energije i upravljanjem otpadom, a sa ciljem uštede energije i uvođenja reciklaže na području Kantona Sarajevo”, izjavio je Hamid Mehinović, direktor Energis-a.

Do sada su projektni partneri održali pet edukativnih radionica u pet osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, i to OŠ “Hamdija Kreševljaković”, OŠ “Edhem Mulabdić”, OŠ “Hilmi ef. Šarić”, OŠ “Hrasno”, OŠ “Isak Samokovlija” na kojima je učestvovalo150 učenika trećeg i četvrtog razreda.

O Energis-u: Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis je neprofitna, nevladina organizacija opredjeljena promovisanju energetske efikasnosti, čiste energije, korištenja obnovljivih izvora, zdravog okoliša i njihovom uticaju na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

O SERDA-i: Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA je uspostavljena s ciljem harmoniziranog razvoja sarajevske makro regije. SERDA je formirana od strane 32 općine, 2 grada i Kantona Sarajevo. SERDA implementira projekte koji imaju za cilj poboljšanje poslovnog ambijenta, povećanja zapošljavnja, podršku korištenju poljoprivrede i turizma kao potencijala Sarajevske regije i zaštita okoliša. Više na www.serda.ba

Komentariši

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.