Škotska bi do kraja godine trebala postići 100 % obnovljive izvore energije

Naime, svi podaci ukazuju na to da će najvjerojatnije ispuniti svoj cilj postizanja 100-postotne obnovljive energije uoči početka ovog ključnog sastanka na kojem će se nastojati utvrditi budući tok aktivnosti za suzbijanje klimatske krize. Škotska, čiji je grad Glasgow prošlog septembra izabran za domaćina 26. UN-ove konferencije o klimatskim promjenama, ima za cilj osigurati 100-postotnu pokrivenost svoje potrošnje električne energije iz obnovljivih izvora energije do kraja ove godine.

Vrlo je vjerojatno da će u tome i uspjeti, jer je zatvaranjem zadnje elektrane na ugljen 2016. godine jedini preostali izvor energije iz fosilnih goriva elektrana na plin u gradu Peterheadu u škotskoj pokrajini Aberdeenshire. U međuvremenu, Škotska je postigla velik napredak na području obnovljivih izvora energije, što se posebno odnosi na razvoj projekata vjetroelektrana.

Škotska je danas jedna od vodećih zemalja po proizvodnji čiste energije, a njezine vjetroelektrane povremeno stvaraju i više električne struje nego što joj je zapravo potrebno. Tako su, još sredinom 2017. škotske vjetroturbine osigurale nevjerojatne izlazne ekvivalente od 102 i 130 posto dnevnog zahtjeva, a u septembru 2017. proizvele su 846.942 MWh električne energije, što je bilo dovoljno za opskrbu 2,25 miliona, odnosno 93 posto škotskih domaćinstava. To je 33 posto više domaćinstava nego u septembru 2016. godine, kada je energija vjetra dala 629.603 MWh.

Analizom podataka o energiji dobivenoj iz vjetroelektrana koje je prikupio WeatherEnergy, škotske vjetroelektrane su od januara do juna 2019. osigurale 9.831.320 MWh električne energije, odnosno dovoljno energije za napajanje 4,47 miliona domaćinstava u šestomjesečnom razdoblju. To je gotovo dvostruko veći broj od 2,46 miliona domaćinstava u Škotskoj! Najnoviji nacionalni rekord postavljen je u novembru prošle godine, s tim da je proizvodnja električne energije nadmašila potrošnju tokom 20 dana u mjesecu, odnosno devet posto tokom cijelog mjeseca.

Osim toga, škotska vlada je odredila i pravno obvezujući cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2045., odnosno pet godina prije Velike Britanije. Također, kao što ističe BBC, Škotska se pritom ne oslanja na međunarodne kredite ili slične vrste financiranja pa je i u boljoj poziciji od ostatka zemlje.

Preuzeto sa: Ekovjesnik.hr

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.