Škotska energijom vjetra napaja dvostruko više domaćinstava

Analizom podataka o energiji dobivenoj iz vjetroelektrana koje je prikupio WeatherEnergy, škotske vjetroelektrane su od januara do juna 2019. osigurale 9.831.320 MWh električne energije, odnosno dovoljno energije za napajanje 4,47 milijuna domaćinstava u šestomjesečnom razdoblju. To je gotovo dvostruko veći broj od 2,46 milijuna domaćinstava u Škotskoj, objavio je WWF Škotska.

„To su nevjerojatne brojke, a škotska revolucija energije vjetra snažno grabi naprijed. Ovi podaci pokazuju da iskorištavanje obilnog potencijala vjetra na kopnu u Škotskoj može osigurati čistu energiju za milijune domova ne samo u Škotskoj, već i u Engleskoj. Krajnje je vrijeme da se britanska vlada pokrene i našoj energiji vjetra otvori pristup tržištu“, istaknuo je Robin Parker, voditelj programa klimatske i energetske politike u WWF Škotska.

„Ove brojke zapravo ističu konzistentnost energije vjetra u Škotskoj i zašto ona sada igra veliku ulogu na energetskom tržištu Velike Britanije“, izjavio je Alex Wilcox Brooke, voditelj projekta Weather Energy.

Objavljene brojke idu u prilog činjenici da je i u Velikoj Britaniji ostvaren najduži period bez korištenja ugljena u proizvodnji struje.

Do 2030. škotska vlada ima cilj namiriti polovicu potrošnje energije iz obnovljivih izvora te planira „gotovo potpuno“ dekarbonizirani energetski sistem do 2050. godine.

Preuzeto sa: Ekovjesnik.hr

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.