Smetaju li vam maske?

Suočeni sa pandemijom virusa COVID-19 shvatamo koliko i nismo najdominantija vrsta koja može za sve iznaći rješenje, nego ipak moramo da se prilagođavamo, korigujemo svoje aktivnosti i ponašanja kako bismo ostali zdravi i preživjeli. Pored niza negativnih posljedica koje izaziva pandemija virusa COVID-19, primjetno je i mnogo pozitivnih promjena po pitanju okoliša.

Uslijed brojnih mjera zabrana mnoge firme su prekinule sa proizvodnjom, turističke agencije su također zatvorene zbog čega su putovanja otkazana, usljed zabrane kretanja na ulicama je daleko manji broj vozila, javni prijevoz se ne odvija. Ovim je evidentno popravljen kvaliteta zraka i drastično je smanjena  količina otpada na ulicama. Nema ljudi – nema otpada. U cilju suzbijanja virusa organizovana su dodatna čišćenja pa je grad čist. Ipak, ponegdje ćemo susresti  neku bačenu masku i rukavice, opušak od cigarete ili ostavljen otpad nakon roštilja na izletištu. Sve nam ovo govori da je ekološka svijest građana na niskom nivou i da bi se ubrzo moglo vratiti na ono staro, ili čak gore, stanje čistoće odnosno nečistoće naših ulica i zelenih površina.

COVID-19 će zasigurno proći, zakonske mjere će se ukinuti. Međutim, maske bi nam se ubrzo mogle vratiti kao posljedica našeg dugoročnog nemara prema prirodi. Štetne čestice iz zraka mogle bi biti opasnije po naše zdravlje od COVID-19 zbog čega bi maske postale neophodne. Da li ćemo zaista pristati na ovu mogućnost ili ćemo dati svoj mali doprinos za  očuvanje životne sredine ovisi od nas samih.

Proteklih sedmica svi intenzivno mislimo o svom zdravlju i poduzimamo mjere koje bi ga očuvale. Krajnje je vrijeme da počnemo misliti i o otpadu i važnosti čiste i zdrave okoline.

U cilju sprečavanja dodatnog zagađenja grada Let’s Do It tim u Bosni i Hercegovini pokrenuo je “Let’s Do It- eCOVID kampanju” koju realizuje uz podršku operatera ambalažnog otpada Eko život, Dita d.o.o. i Europlakata. Naša je želja da ovom kampanjom ukažemo ljudima na važnost bacanja otpada u kante i da skrenemo pažnju na čiste ulice za koje želimo da takve i ostanu. Pozivamo sve sugrađane da savjesno i odgovorno odlažu svoj otpad, brinu o okolini i budu ti koji će uticati i na druge da se odgovorno ponašaju kako bismo svi zajedno bili dio rješenja, a ne zagađenja.

Za život u boji prirode, vaš Eko život i Let’s Do It!

Preuzeto: mreza-mira.net

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.