Sobne biljke koje čiste zrak

Još davne 1989. godine NASA-ina studija je otkrila da mnoge biljke mogu ukloniti toksične materije iz zraka kao što je formaldehidbenzenamonijak.

Bil Volverton, NASA-in naučnik koji je sproveo ovo istraživanje došao je do broja biljaka u prostoriji koje su dovoljne za čistiji zrak. On preporučuje najmanje dve biljke normalne veličine na oko devet metara kvadratnih. Iako, što je biljka veća, to je bolje jer na prečišćavanje zraka utiče veličina lista, odnosno proces fotosinteze.

Još jedna studija od strane Hort Inovejšona otkrila je da i jedna biljka u prosječnoj prostoriji od 20 m2 poboljšava kvalitet zraka  za 25 posto. Dvije biljke su donijele poboljšanje zraka za čak 75 posto, a više biljaka daje bolje rezultate. U većoj prostoriji od 64 m2 (dvosoban stan) bilo je potrebno 16 biljaka da osiguraju 75 posto poboljšanje kvaliteta zraka, a 32 biljke su dale najbolje rezultate. Naravno, sve to zavisi od njihove veličine i kako je već ranije spomenuto, veličine listova. Takođe, u pročišćavanju pomaže i supstrat iz teglice ili posude za cvijeće.

Iako se vjeruje da sve biljke djeluju korisno, istraživači su otkrili nekoliko njih koje djeluju efikasnije. Na primjer, zlatna puzavica i filadendron su odlični prečišćivači zraka kada je riječ o uklanjanju formaldehida, bezbojnog gasa koji se oslobađa iz lijepka i smole, pogotovo na pločama iverica i drugih drvenih proizvoda. Formaldehid takođe emituju dim cigarete i lak za nokte kao i pjene za izolaciju, karton, papir i slično.

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum) smatra se jednom od najprilagodljivijih sobnih biljaka i najlakšim za uzgoj, a dobra je i za uklanjanje formaldehida kao i ugljen-monoksida, benzena i ksilena. Kako piše „Gardening know how“, za ovu biljku se preporučuje da se stavi u prostoriju s kaminom, gasnim pećima i šporetima. Spatifilum i hrizanteme pomažu u uklanjanju tetrahloretilena, odnosno jedinjenja koji se koristi u razređivačima, lijepku i sredstvima za hemijsko čišćenje.

Areka (Chrysalidocarpus lutescens) pruža i dodatnu korist jer povećava vlagu zraku.

Osim navedenih, biljke koje pročišćuju vazduh su i paprati, bambus, dracena, svekrvin jezik, fikus i slično.

Izvor: Agroklub.rs

 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.