Solarna energija će do 2050. pokrivati četvrtinu globalne potražnje za energijom

U izvještaju „Budućnost fotonaponskih sistema“ (Future of Solar Photovoltaic) navodi se da će se globalni solarni kapacitet povećati s 480 GW u 2018. na preko 8.000 GW do 2050. godine. Kako se širom svijeta pojavljuju nova tržišta, IRENA predviđa da će solarna energija do 2050. pokriti četvrtinu globalne potražnje za energijom. Također, očekuje se da će do tada tržište Južne Amerike i Kariba porasti više od 40 puta. Naime, godišnja ulaganja veća od sedam milijardi američkih dolara dovest će do toga da će se kapaciteti fotonaponskih sistema povećati s današnjih 7 GW na više od 280 GW do sredine stoljeća.

IRENA također navodi da ubrzani rast solarne energije može smanjiti emisiju ugljikovog dioksida povezane s energijom i to za 20 % u 2050. Azijske zemlje raspolagati će s preko 50 % globalno instaliranog solarnog kapaciteta, zemlje Sjeverne Amerike s 20 %, a europske zemlje s 10 %. Kako bi se postigla navedena očekivanja, godišnja se ulaganja u solarnu energiju trebaju povećati sa 114 milijardi američkih dolara u 2018. godini na 192 milijarde do 2050. godine.

Globalno izjednačeni troškovi električne energije (LCOE) za fotonaponske sisteme nastaviti će padati s prosječnih 85 centa USD po kWh u 2018. godini na 5-14 centi USD po kWh do 2050. godine. IRENA navodi kako je tržište solarne energije i dalje industrija koja se brzo razvija zahvaljujući inovacijama. Također, ova će industrija do 2050. godine osigurati preko 18 milijuna radnih mjesta, što je četiri puta više od današnjih 4,4 milijuna.

U izvještaju se također navodi kako je tokom posljednje decenije instalirani kapacitet off-grid fotonaponskih sistena diljem svijeta porastao više od deset puta, odnosno s oko 0,25 GW u 2008. na gotovo 3 GW u 2018. godini.

„Fotonaponski sistemi i drugi obnovljivi izvori energije predstavljaju najefikasnije i najspremnije rješenje za rješavanje rastuće potražnje za energijom te istovremeno ograničavanje emisije ugljikovog dioksida“, izjavio je Franceso La Camera, generalni direktor IRENA-e.

„Obnovljivi izvori energije su praktični i pristupačni te štite klimu. Oni su ključni za održivi razvoj, omogućuju pristup energiji, potiču ekonomski rast, stvaranje novih radnih mjesta i utječu na poboljšanje zdravlja. Solarna energija će svakako postati jedan od najvažnijih izvora energije do 2050. godine. Prikazane stope rasta na tržištima poput Latinske Amerike dokazuju kako se energetska tranzicija može proširiti na sve zemlje svijeta. To je moguće“, zaključuje La Camera.

Preuzeto sa: ekovjesnik.hr

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.