Šta se događa kada rakovi samci školjke zamijene plastičnim otpadom?

Istraživanje morske biologinje dr. Jennifer Lavers i njenih saradnika potvrdilo je u maju ove godine da je plastika dospjela i u najudaljenije dijelove svijeta, tačnije na udaljene Kokosove otoke (Keeling Islands) – australski vanjski teritorij u Indijskom oceanu, oko 1.000 kilometara udaljen od otoka Sumatre. Cijeli svijet bio je šokiran činjenicom da su na tim slabo naseljenim otocima, sa svega 600 stanovnika, plaže preplavljene plastičnim otpadom.

Prema procjenama istraživača riječ je o čak 414 miliona komada plastike! Dr. Jennifer Lavers i njen tim su tokom svog istraživanja provedenog 2017. godine zapazili kako mnoge plastične boce i limenke nisu bile prazne. U njima su pronašli zarobljene rakove samce i to, nažalost, uglavnom uginule.

Naučnici kažu da je plastični otpad na Kokosovim otocima uzrokovao smrt više od pola miliona rakova samaca, kao i na otoku Henderson u južnom dijelu Tihog oceana. Njihova otkrića nam daju još jednu potvrdu razmjera globalnog problema onečišćenja plastičnim otpadom kao direktne posljedice ljudskog djelovanja. „Kako rastu, rakovi samci veći dio svog života provode u potrazi za školjkom idealne veličine“, kazao je dr. Alex Bond  koji je sudjelovao u istraživanju.

Kada rak samac ugine, emitira hemijski signal koji obavještava ostale rakove da je potencijalna školjka postala dostupna, objasnio je Bond. Može se pretpostaviti da nakon što rak samac ugine zarobljen u plastičnoj boci, koju je pokušao koristiti kao svoj dom, to pokreće cijelu lančanu reakciju. Miris privlači drugog raka koji također ugine i ta se pojava samo širi te u smrt odvodi sve više rakova samaca.

Ovo bi moglo ugroziti morski ekosistem koji se na njih oslanja. Srećom, dr. Lavers i Bond tvrde da se na ovaj problem ipak može uticati. „Ovo je savršena prilika za sve organizacije koje organiziraju čišćenja plaža od plastičnog i ostalog otpada. Ovdje nije samo riječ o uklanjanju plastike s plaža, već o potencijalnom spašavanju cijele populacije rakova samaca“, ističu naučnici.

Preuzeto sa:Ekovjesnik.hr

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.