Stari Grad će prvi imati elektro punjač za vozila bez naknade korištenja

Ova stanica za napajanje, tzv. punionica će se nalaziti u javnoj podzemnoj garaži u ulici Avdage Šahinagića preko puta Vijećnice, čija je izgradnja u toku.

Ugovor, koji definiše postavljanje i održavanje ove jedinstvene stanice, potpisali su danas načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, direktor kompanije Porsche BH d.o.o. Sarajevo Senad Olovčić, te Elvis Ališić, menadžer prodaje za Bosnu i Hercegovinu, u ime firme Hager d.o.o.

Nakon izgradnje i puštanja u funkciju javne podzemne garaže, kompanija Porsche BH će donirati punjač za električna vozila, dok će za radove same instalacije uređaja biti zadužena firma Hager.

Korištenje ovog elektro-punjača vozila bit će potpuno besplatno. Ovo je prvi takav slučaj u Kantonu Sarajevo, gdje trenutno postoji 15-ak elektro punjača sa namjenom za punjenje električnih automobila, ali nijedan nije potpuno javnog karaktera.

Popularizacija ekološki prihvatljivih transportnih sredstava je jedan od ključnih faktora politike zaštite čovjekove okoline. U razvijenim zemljama se nastoji smanjiti korištenje automobila koje pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem, dok se raznim poticajima, vozači nastoje motivirati na nabavku električnih automobila. Nažalost, Bosna i Hercegovina zaostaje u ovom segmentu ne samo zbog nedostatka takvih poticaja nego i nedostatka odgovarajuće infrastrukture, odnosno punionica za punjenje električnih vozila. Sada zahvaljujući Porsche BH, ova infrastruktura uskoro će biti dostupna i u Starom Gradu, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.