Stručnjaci predviđaju rast prodaje električnih automobila u 2020. godini uprkos slabljenju auto-industrije

Pored direktnog utjecaja na zdravlje stanovništva, COVID-19 uzrokuje i ekonomsku štetu, a na udaru su se našli i proizvođači automobila. Ipak, prema očekivanjima stručnjaka, tranzicija ka održivoj mobilnosti neće biti ometena zdravstvenom krizom.

Posljednju deceniju je obilježio rast upotrebe četvorotočkaša na električni pogon. Svake godine je broj njihovih kupaca rastao za 60 posto, osim prošle godine kada je napredak značajno usporen. Uprkos tome, prodaja je kulminirala, dostigavši 2,2 miliona prodatih električnih automobila i najveći dotadašnji udio na tržištu automobila od 2,6 posto.

Foto-ilustracija: Unsplash (Marc Heckner)

Na najvećim evropskim tržištima automobila (Francuska, Njemačka, Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo), prodaja je u prvoj trećini 2020. godine skočila za više od 90 posto u poređenju sa istim periodom 2019. godine. Francuzi, Njemci, Italijani i Englezi su zajedno pazarili 145 hiljada automobila na električni pogon. U Norveškoj, zemlji sa najvećim procentom elektromobila u ukupnoj prodaji, situacija je od januara do aprila ostala relativno nepromenijena u odnosu na godinu ranije.

Predviđanja stručnjaka sugerišu da koronavirus neće poremetiti tržište električnih vozila. Tome će doprinijeti i standardi Europske unije koji ograničavaju emisije ugljen-dioksida po pređenom kilometru, povećanje konkurentnosti automobila na elektropogon u odnosu na dizelaše i benzince, ali i državne podrške u obliku direktnih podsticaja, umanjenja poraza ili drugih podsticajnih mjera. Povrh toga, procjenjuje se da će budući vlasnici elektromobila, kao i sadašnji, biti bogatiji pripadnici društva po koje je ekonomski pad izazvan virusom manje poguban.

Tokom godine, ponuda električnih automobila postaće bogatija za oko 100 novih modela.

Uzevši sve navedeno u obzir, eksperti Međunarodne agencije za energetiku vjeruju da će 2020. godine rekord broja prodatih elektromobila, kao i njihovog udjela na tržištu automobila, biti još jednom oboren – i to prodajom 2,3 miliona automobila na elektropogon i udjelom od 3 posto.

Izvor: Energetski portal

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.