Svako može uraditi svoj dio!

Nakon skoro dvije decenije različitih inicijativa, svjetski mehanizmi za ublažavanje klimatskih promjena ne uspjevaju u ostvarivanju svojih ciljeva. Kyoto protokol, koji završava slijedeće godine, nije ostvario svoje ciljeve. Sastanak svjetskih lidera u Kopenhagenu je neslavno završio, dok aktuelni sastanak u Durbanu ne obećava ništa novo. Postaje u potpunosti jasno da zajednička globalna inicijativa neće biti dogovorena i da je briga o okolišu prepuštena lokalnim aktivnostima.

Sa tim saznanjem, Centar za edukaciju i podizanje svijesti i potrebi povećanja energetske efikasnosti  Energis u saradnji sa portalom Fotografija.ba je razvio screensaver koji će podsjetiti na neke osnovne mjere racionalnog korištenja energije, koje su lako primjenjive i imaju značajne efekte. Tako, na primjer, ako se tokom dana isključi monitor računara na 10 minuta, ukoliko osoba ne radi za računarom, dnevna ušteda iznosi oko 0,01 kWh, što na godišnjem znači uštedu od 1,9 kg emisija CO2. Neka 1000 korisnika dnevno uradi ovu akciju to znači godišnja ušteda od 1900 kg CO2 ili 310 KM. Ove brojke možda ne impresioniraju, ali ovakve akcije se zasnivaju na masovnosti što veći broj korisnika to su veći efekti. Ovaj screensaver bi trebao služiti kao podsjetnik koji bi trebao motivirati ljude da malim korekcijama u ponašanju postignu velike efekte.

Screensaver sadrži slike prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine koje još uvijek odoljevaju čovjekovom uticaju, kao i niz savjeta kako možemo sačuvati tu prirodu uz male korekcije u ponašanju. Sve navedene mjere imaju i pozitivne finansijske efekte koji se multipliciraju ako se primjene na veći broj uređaja, prostorija i ljudi.

Screensaver možete downloadovati ovdje:

– Rezolucija: 1280×1024
– Rezolucija: 1280×800
– Rezolucija: 1024×768
– Rezolucija: 1440×900

Ukoliko želite screensaver u nekoj drugoj rezoluciji, molimo da nam se obratite.

Komentariši

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.