Švedska je zaustavila gradnju velikog LNG terminala zbog klimatske krize!

Švedska je vlada odlučila kako će uskratiti konačnu dozvolu za LNG terminal u Göteborgu zbog uticaja na klimatske promjene. Ova je odluka donesena nakon godina lokalnog otpora projektu, uključujući blokadu luke i terminala od strane stotina ljudi u septembru ove godine.

Olivia Linander iz lokalne švedske inicijative „Fossilgasfällan“ izjavila je: „Kada smo početkom 2017. godine započeli kampanju protiv terminala, niko se nije suprotstavljao tvrdnji plinskog lobija kako je ova ogromna nova infrastruktura na fosilno gorivo rješenje. Dijalogom, online kampanjama i velikim mobilizacijama u potpunosti smo promijenili taj narativ i projekt je sada odbijen upravo zbog onoga što on jest: katastrofa za klimu.

Ovo je samo početak kraja širenja plinskih projekata u Švedskoj. Slični projekti trebaju očekivati ​​otpor.” Aktivisti, naučnici i mnogi političari izjasnili su se protiv povećanja uvoza plina u Švedsku u vrijeme kada klimatska kriza zahtijeva brzo ukidanje fosilnih goriva.

Goteborški terminal jedan je od 112 plinskih projekata koji se nalaze na tzv. EU Listi projekata od zajedničkog interesa (PCI). Odbijanje izdavanja dozvole za LNG terminal u Göteborgu zbog klimatskih razloga šalje jasnu poruku kako su svi slični projekti s PCI liste nelegitimni te ih treba ukloniti s popisa zbog iznimno negativnog uticaja na klimu.

Preuzeto sa: Ekovjesnik.hr

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.