Svjetski lideri održivog razvoja su državne vlasti

S tim na umu, svjetski lideri usvojili su Agendu za održivi razvoj do 2030. godine i 17 ciljeva održivog razvoja (SDGs) prije skoro dvije godine. Ovo je najznačajnija razvojna agenda koju je svjet vidio, jer sadrži radikalno obećanje: da nikoga ne ostavlja iza sebe.

To je obećanje svakom muškarcu i ženi koja ide u krevet gladna, svaki dečak i devojčica koja je lišena obrazovanja, svaka osoba koja beži od nasilnog sukoba. Posvećeno praktikovati, ovo obećanje pretvara naš svet!

Grad Montería u Kolumbiji postao je jedan od najzelenijih gradova Latinske Amerike povezujući zeleni urbanizam, transport i obnovljivu energiju sa ciljevima održivog razvoja.

U Meksiku je projekat smanjenja nejednakosti usredotočen na djecu sa smetnjama u razvoju poboljšao živote 12.000 dječaka i djevojčica. 350 negovatelja u 9 država obučeno je u ovom projektu podržanom od strane UN-a kako bi se povećao kvalitet skrbi, pružile bolje mogućnosti djeci sa smetnjama u razvoju da završe školovanje i na kraju povećali izglede da vode život kao potpuno osnaženi članovi društva.

U Kirgistanu, uz podršku Fonda za izgradnju mira Generalnog sekretara UN-a, lokalne samouprave i građani zajednički su identifikovali i sproveli više od 120 lokalnih infrastrukturnih projekata čiji je cilj ublažavanje napetosti zbog oskudnih prirodnih resursa. Višejezično obrazovanje dostiglo je više od 9.000 učenika, pomažući u povećanju međuetničkog razumijevanja i povećanju izgleda za uspjeh historijski marginaliziranih grupa. Ovi napori doprinose postizanju ciljeva održivog razvoja i rješavanju glavnih uzroka sukoba.

Sada je poseban izazov doseći 1,4 milijarde ljudi koji danas žive u krhkim i konfliktnim situacijama. Sa konceptom “održavanja mira”, kojeg su podržale Generalna skupština UN-a i Vijeće sigurnosti, svijet prepoznaje da ne može biti mira bez razvoja i razvoja bez mira. Ujedinjene nacije se udaljavaju od uskog fokusa na vremenski ograničene mirovne intervencije kako bi naglasile napore za dugoročni održivi mir. Ovo obuhvata imperativ prevencije sukoba i rješavanje osnovnih uzroka i uzroka nasilja. Ona takođe uključuje potrebu da se adresiraju sve faze ciklusa sukoba, važnost razbijanja i formulišu sveobuhvatni i koherentni pristupi, kao i potreba da se osigura nacionalno vlasništvo i inkluzivnost.

Da bi se ovaj razvoj podstakao, UN jača svoju podršku državama članicama za implementaciju ciljeva održivog razvoja širom svijeta. Znamo da je Agenda do 2030. godine hrabar plan za čovječanstvo koji zahtijeva podjednako hrabre promjene u razvojnom sistemu UN-a kako bi se osiguralo da podržimo zemlje što je učinkovitije moguće. To također znači i bolje povezivanje naših napora širom mira i sigurnosti, ljudskih prava i razvojnih stubova organizacije kako bi se postigao održivi razvoj na terenu.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.