Top 10 eko gradova na svijetu

10. Norveški grad Oslo je okružen šumovitim brdima i jezerima. Od 454 kvadratna kilometra ukupne površine, 242 kvadratna kilometra površine ovog grada je prekriveno gustom šumom. U stvari, dvije trećine grada Osla su zaštićena područja. Strogi zakoni o zaštiti okoliša u Oslu štite njegove prirodne resurse i ljepotu. Gradska vlada u Oslu takođe ima misiju da gradski ugljik neutralizuje do 2020. godine. Proizvodnja biogasa iz organskih otpada i fosilnih goriva iz kanalizacije ukazuje na to koliko je Oslo blizu tog cilja. U Oslu postoji više od 700 javnih stanica za punjenje. U predstojećim godinama mogli biste vidjeti poboljšanje automobila na gorive ćelije i autobuse u gradu Oslu.

9. Helsinki, glavni grad Finske, jedan je od najzelenijih gradova u Evropi. Ovaj grad se sastoji od više od 310 otoka. Neka od ovih ostrva poznata su po slikovitim pješčanim plažama. Vladin plan o izgradnji vjetroelektrana na moru ukazuje na bolje upravljanje energijom u gradu.

8. Visok nivo recikliranja je glavni razlog za zelenkastu okolinu San Francisca. Gradska vlada ima misiju da grad napravi nulti otpad do 2020. godine. Otpad stanovnika i drugih mjesta direktno ide na recikliranje u otpad. Ne-biorazgradive plastične kese su takođe zabranjene u gradu još 2007. godine.

7. Prilično je teško održavati zelene površine u velikom gradu. Zapanjujuće, polovina Londonskog grada je zelena. Ovaj grad ima 14164 hektara zelenih površina. To uključuje parkove, staništa divljih životinja, prirodne rezervate, vrtove i otvorene prostore. Ove zelene površine osiguravaju bolju biološku raznolikost, manje odvodnje kišnice, manje zagađenja i bolji kvalitet zraka.

6. Glavni grad Islanda Reykjavik ima najveći geotermalni sistem grijanja na svijetu. Ukupno ima 30 aktivnih vulkana u zemlji. To dovodi do toga da se Islandci oslanjaju na hidrotermalnu energiju nego fosilna goriva. U stvari, 100 procenata električnih potreba grada Rejkjavika izvedeno je iz hidro-geotermalnih izvora energije.

5. Grad Curitiba u južnom Brazilu poznat je po svom urbanističkom planiranju. Grad ima 12 hektara zelenih površina na 1000 stanovnika. Grad ima ukupno 400 kvadratnih kilometara zelenih površina. Ogromne zelene površine u gradu nude bolje uslove za biodiverzitet.

 

4.Obalni grad Vancouver je jedan od najživljih gradova na svijetu. To je obnovljiva hidroelektrana koja čini 93% svih električnih potreba grada. Grad Vankuver se nastavio oslanjati na više obnovljivih izvora energije kako bi smanjio emisiju ugljičnog dioksida na najniži nivo.

3. Slikoviti grad u Stokholmu posvećen je zelenom životu i čistoći. Stokholm zauzima površinu od 6519 kvadratnih kilometara, a jedna trećina njene površine je zelena površina. Grad ima ukupno 12 velikih parkova. Stanovnici će dobiti podršku gradske vlade za postavljanje zelenih površina u svojoj zemlji. Stokholm je bio i prvi grad koji je nagrađen evropskim zelenim kapitalom još 2010. godine.

2. Gradska vlada u Amsterdamu pokrenula je poseban projekat pod nazivom Amsterdam Smart City još 2009. godine. Glavni cilj ovog projekta je smanjenje emisije ugljičnog dioksida i ušteda energije. Za postizanje ovog cilja vlasti ohrabruju recikliranje otpada, instalacija solarnih panela, električnih automobila i autobusa, više biciklističkih ruta i stanica za punjenje u lukama.

1.Postoji više od 100 centara za iznajmljivanje bicikala širom Kopenhagena. Grad nudi besplatnu biciklističku shemu. Biciklizam ili hodanje je najbolji način da istražite ovaj prelijepi grad. U Kopenhagenu postoje i ekološki prihvatljivi brodovi na električni pogon i solarni pogon. Grad pokušava da postane zemlja sa neutralnim ugljenikom do 2025. godine.

 

 

 

 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.