Toplane – Sarajevo istražuju potencijal geotermalne energije u sistemu daljinskog grijanja

Sarajevo je jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom, ne samo u regionu, već i u svijetu. Toplane Sarajevo kao osnovno gorivo koriste prirodni gas, koji, takođe, doprinosi zagađenju.

Krajnji cilj projekta je iskorištavanja obnovljih izvora energije u sistemu daljinskog grijanja

Ovo preduzeće je saopštilo da je sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH potpisalo Ugovor o dodjeli finansijskih sredstava u okviru “Projekta hidrogeoloških istraživanja termalnih voda na području Ilidže za potrebe daljinskog grijanja Toplana Sarajevo”. Krajnji cilj projekta, kako se navodi, je iskorištavanje obnovljih izvora energije u sistemu daljinskog grejanja.

Toplane će od Fonda dobiti 35.000 KM za izradu projektne dokumentacije.

Ako istraživanja budu uspješna izgradiće se geotermalna bušotina na koju će Toplane imati koncesiju

Ukoliko hidrogeološka ispitivanja kroz prvu fazu ovog projekta pokažu svoju opravdanost u smislu pronalaska geotermalne vode zadovoljavajuće temperature, nastaviće se izgradnja geotermalne bušotine na koju će Toplane imati koncesiju i koristiti geotermalnu vodu u sistemu daljinskog grijanja, prenijeli su mediji.

Implementacijom tog projekta planirano je zagrijavanje ilidžanskih naselja koje pokrivaju kotlarnice Mala Aleja, Mlade Bosne i Tome Međe.

Realizacijom ovog projekta uveo bi se potpuno novi način zagrijavanja koji isključuje korištenje prirodnog gasa i drugih alternativnih energenata u proizvodnji toplotne energije, što bi imalo neprocjenjiv pozitivan uticaj na kvalitet vazduha, saopštile su Toplane – Sarajevo.

Preuzeto: Balkan Green Energy News

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.