Trka se zahuktala: Sateliti sa solarnim panelima slaće struju na Zemlju

Poslije decenija i vjekova naučničkih i umjetničkih vizija, ideja fotonaponskih elektrana u svemiru dobija stvarne obrise. Zamišljeno je da sateliti opremljeni solarnim ćelijama šalju električnu energiju na Zemlju ili čak na Mjesec i Mars pomoću lasera ili mikrotalasa.

Europska svemirska agencija – ESA saopštila je da će sljedećih mjesec dana ocjenjivati ideje koje su joj poslate u okviru javnog poziva objavljenog u julu. Predložene tehnologije i koncepcije treba da podstaknu razvoj svemirskih solarnih sistema i povećaju izvodljivost takvih projekata.

Solarni sateliti neprekidno primaju nezagušeno zračenje

Satelit dobija snažnije osvjetljenje, pa čak i neprekidno. Bez atmosfere između Sunca i uređaja, pojačana je stopa iskorištenosti. Međutim, treba pronaći način da se tako veliki objekti konstruišu, proizvedu i pošalju u svemir, da se struja konvertuje i pošalje na velike razdaljine i da se sistem pravilno kontroliše.

ESA je otvorena za prijedloge za izgradnju u orbiti. Saopštila je da će podržati istraživanja, rani razvoj i sistemske studije. Korisnici mogu da dobiju najviše po 175.000 eura i to u kategoriji ranog tehnološkog razvoja.

Struja se može prenositi elektromagnetskim talasima

Ujedinjeno Kraljevstvo je ovog mjeseca otvorilo konkurs za istraživanje na polju rješenja za svemirske solarne elektrane. Saopšteno je da će sateliti sa solarnim panelima preobličavati energiju u radio-talase visoke frekvencije. Vlasti su ukazale na pad troškova uslijed pojave komercijalnih svemirskih misija.

Sateliti sa solarnim ćelijama mogu da doprinesu postizanju klimatskih ciljeva

“Solarne svemirske stanice možda zvuče kao naučna fantastika, ali mogle bi da postanu radikalno drugačiji izvor energije za Veliku Britaniju i ostatak svijeta. Ova avangardna studija s podrškom vlade doprinijet će otkrivanju mogućnosti za sastavljanje svemirskog sistema za solarnu električnu energiju koji bi, ukoliko se pokaže uspiješnim, mogao da odigra važnu ulogu u smanjivanju naših emisija i ispunjavanju ambicioznih britanskih ciljeva vezanih za klimatske promjene”, izjavila je parlamentarna državna podsekretarka za nauku, istraživanja i inovacije Amanda Solloway.

Prvi modul je već u svemiru

Pomorska istraživačka laboratorija NRL, koja radi u okviru Američke ratne mornarice i Marinskog korpusa Sjedinjenih Država, u maju je lansirala svoj sistem PRAM (Photovoltaic Radio-frequency Antenna Module). Modul od 30 centimetara sa pravougaonim pločicama, prvi svoje vrste, dio je sveobuhvatnog istraživanja potencijala za korištenje solarne energije konvertovane u svemiru. Uređaj testira fotonaponsku proizvodnju i transformaciju u mikrotalase.

Aktuelni su i brojni drugi pokušaji i inicijative, na primjer u Japanu i Kini.

Preuzeto: Balkan Green Energy News 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.