U Beču samo 1,9 % putnika u javnom prevozu bez važeće karte

Preko 100 revizora svakodnevno provjerava ispravnosti putničkih karata u sredstvima bečkog javnog prevoza. U protekloj je godini prekontrolirano ukupno 5,7 miliona putnika od kojih samo 1,9 posto nije imalo važeću kartu. U poređenju sa 2009., kada je zabilježeno 3,3 posto putnika bez karte, to za bečko preduzeće “Wiener Linien” predstavlja znatan pomak na bolje.

Od januara 2018. kazna za neposjedovanje važeće karte u bečkom javnom prijevozu iznosi 105 eura, plati li se na licu mjesta. Prilikom plaćanja u toku naredne dvije sedmice iznos kazne iznosi 115 eura, a ako se plaćanju kazne pristupi još kasnije, iznos raste na 145 eura.

U međunarodnoj usporedbi glavni grad Austrije se jako dobro drži po pitanju “švercanja” u javnom prevozu. Postotak putnika bez važeće karte u Berlinu iznosi 3 posto, u Hamburgu 4,5 posto, u Parizu 5 posto, a u Frankfurtu čak 6 posto.

U Beču je osim toga u 2018. prodato preko 800.000 godišnjih karta za javni prevoz po cijeni od 365 eura. To znači da vlasnici godišnjih karata bečki javni prijevoz koriste za samo 1 euro dnevno.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.