U BiH se umire zbog zagađenja: Sarajevo se pridružuje globalnom štrajku za klimu

Potop u Sarajevu: Pogledajte poplavu na Baščaršiji

Klimatske promjene u svijetu sve su očiglednije i sve više zemalja postaje svjesnije ovog problema. U borbu protiv klimatskih promjena morat će se uključiti svi – uložiti velike novce i promijeniti navike, ali prije toga mora se probuditi svijest o ovom problemu. Dok ne bude prekasno, a već postaje.

Širom svijeta svakog petka organizira se globalni štrajk za klimu #FridaysForFuture, koji će se ovaj put održati i u glavnom gradu BiH.

I Sarajevo se pridružuje svjetskom protestu zbog klimatskih promjena

Iz organizacije Climate Save Bosnia poručili su kako mnogo toga možemo napraviti promjenom ili zamjenom sopstvenih navika, a zatim građanskim djelovanjem protiv stanja u BiH, ali i svijetu.

BiH je nedavno proglašena najzagađenijom zemljom svijeta, a protekle zime je to bio grad Sarajevo.

“BiH nema ni razloga niti pravo da se ne pridruži ovom pokretu. Svaka promjena, bilo na bolje ili na gore kreće od nas pojedinaca, od nas samih”, rekla je za Radiosarajevo.ba ispred organizacije Climate Save Bosnia Maida Šabeta.

Uznemirujući Izvještaj UN-a: Zagađeni zrak ubija ljude u BiH

“Najčešće se u ovoj zemlji misli da je rješenje bilo kojeg problema u rukama vlasti ili nekog drugog. Zbog toga i dalje živimo u gradovima visoke zagađenosti zraka, gledamo kako se pokreću inicijative ili već otvaraju nove termoelektrane, hidrocentrale, ali i uopšte se ne trudimo da smanjimo otpad. Samo ako malo proputujemo našom zemljom, vidjet ćemo stravične prizore naših rijeka preplavljenih plastičnim i drugim otpadom. Mi moramo glasno i jasno zahtijevati hitan prelazak na obnovljive izvore energije, ali i promjene naših navika”, prokomentirala je Šabeta.

Iz Neretve izvadili 30 hiljada plastičnih boca

USA Today: Bosanske rijeke začepljene smećem, rješenja ni na vidiku

Nije Drina jedina: Vrbasom plutaju tone smeća

Ovaj globalni pokret je, pojasnila nam je Šabeta, počeo u augustu 2018. kada je 15-godišnja Greta Thunberg sjedila ispred švedskog parlamenta svakog školskog dana u sedmici, protestujući zbog nedostatka djelovanja zbog klimatskih promjena. Postavljala je na društvene mreže što radi i tako je odjeknulo širom svijeta.  Greta je 8. septembra odlučila da štrajkuje svakog petka i nastavlja dok Švedska ne implementira Pariski ugovor. Za Gretom je krenuo cijeli svijet, i ona je sada svjetska liderica u borbi protiv klimatskih promjena, ili tačnije borbi protiv klimatske krize.

U srcu grada ekološka bomba: Deponija nema dozvolu, građani neodgovorni

Samo dvije deponije u BiH zadovoljavaju propise o uklanjanju otpada

U BiH se, kako nam je rekla Šabeta, u nekoliko navrata organizirao 
sličan događaj, a sada ga organizira Climate Save Bosnia, lokalni 
ogranak Save Movementa, koji rame uz rame stoji sa Gretinim pokretom,
 kao i svim sličnim pokretima za planetu Zemlju i buduće generacije u 
saradnji sa prvom organizacijom za prava životinja i okoliš u BiH 
"EVA."

“Vjerovatno se pitate kakve veze klimatske promjene imaju sa pravima životinja. Šestog maja 2019. godine UN-ov izvještaj kaže: ‘Više životinjskih i biljnih vrsta su pred istrebljenjem sada, nego u bilo kom drugom periodu ljudske historije’ i naslov članka na Washington Postu kaže da je milion vrsta pred istrebljenjem'”, rekla je Šabeta navodeći kako se izvještaja FAO-a može zaključiti da industrijsko stočarstvo doprinosi 14,5 posto emisije stakleničkih gasova uz dodatnu informaciju da se svake sekunde jedna šuma posječe radi potreba industrijskog stočarstva.

Utvrđeno je i da kada bismo samo puter izbacili iz upotrebe, godišnje bismo spriječili emisiju od oko 135 kg CO2 (po osobi).

Šabeta je navela kako u našoj zemlji djeluje Eko-BiH mreža, koju čini 29 organizacija iz oblasti zaštite okoliša, i sve i jedna od organizacija je pretrpana poslom, što govori o stanju u BiH.

“Sama činjenica da je novi Zakon o zaštiti okoliša u Federaciji BiH već sedam godina u proceduri izmjena i dopuna i da još uvijek nije ni blizu usvajanja je mnogo zabrinjavajuća”, poručila je Maida Šabeta za Radiosarajevo.ba.

Iz Climate Save Bosnia pozvali su sve građane da se pridruže štrajku u petak 7. juna pred Vječnom vatrom u Sarajevu, u 12 sati.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.