U Indiji zagađen zrak koriste za proizvodnju zidnih i podnih pločica

Zrak u ovoj azijskoj državi jedan je od najzagađenijih na svijetu. Od 30 svjetskih gradova u kojima je zrak najzagađeniji, 21 se nalazi u Indiji. Posljedica toga je više od milion preminulih osoba godišnje.

Arhitekt Tejas Sidnal je bio šokiran kada je saznao koliko industrija uzrokuje zagađenost. Odlučan da građevinarstvo učini održivijim i da se uhvati ukoštac sa zagađenim zrakom, 2019. godine je osnovao startup kompaniju Carbon Craft Design.

Ugljik zagađenog zraka koristi za proizvodnju pločica. Upravo je smanjenje koncentracije ugljika značajan doprinos usporavanju globalnog zagrijavanja i poboljšanju kvaliteta zraka, ocjena je stručnjaka.

Sidnal tvrdi da je vrlo malo onih koji nastoje iskoristiti ugljik zagađenog zraka i time doprinijeti smanjenju zagađenja. Da bi uspio u svojoj namjeri počeo je sarađivati s još jednom indijskom kompanijom Graviky Labs koja ugljik koristi za pravljenje mastila i boja.

Graviky Labs koristi ugljik koji nastaje iz automobila i industrije. U preradi otklanja zagađivače kao što su teški metali i čađ. Pročišćen ugljik u obliku praha daje Carbon Craft Designu.

U proizvodnji pločica ugljik se miješa s cementom i mramornim otpadom iz kamenoloma. Sidnal je ukazao da nastoje da svaka pločica sadrži 70 posto otpadnog materijala. Pločice prodaje za 29 dolara po kvadratom metru, što je znatno viša cijena u odnosu na cijenu običnih, keramičkih pločica.

Kupci pločica su svjetski brendovi, a među njima je i Adidas koji je svoju trgovinu u Mumbaiju uredio ovim pločicama. Njihova distribucija bi ove godine trebala početi i u Evropi, najavio je Sidnal, prenosi CNN.

Preuzeto: klix.ba

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.