UČITE DJECU DA ŠTEDE ENERGIJU!

Ako ste zabrinuti zbog povećane potrošnje energije i tražite načine kako je uštediti, a usput želite naučiti i svoje mališane kako da budu ekološki osviješteni i odgovorni, postoji niz zabavnih aktivnosti koje možete raditi u svom domu.

Prvi korak ka ohrabrivanju djece da štede energiju jeste da razmislite o tome koje uređaje najviše koriste. Ovo vam može pomoći da prepoznate gdje se energija najviše troši u Vašem domu. Kako bi djecu naučili kako da nešto urade, prvo trebate dati primjer, pa tako učenje djece štednji energije u domu može postati zabavna porodična aktivnost. Eksperti projekta Dodatno finansiranje za Projekat energetske efikasnosti za BiH (AF BEEP) Vam donose nekoliko načina uz koje djeci možete pomoći da prestanu trošiti i počnu čuvati energiju kod kuće.

Gašenje svjetla

Koliko često je svjetlo ostalo upaljeno iako Vam više nije bilo potrebno? Gašenje svjetla pri izlasku iz sobe nije nešto o čemu svi razmišljaju, ali može vam uštedjeti značajnu sumu novca. Zabavan način da osigurate da su sva svjetla ugašena jeste da započnete igru ​​u kojoj svi trče po kući da provjere da li su sva svjetla ugašena. Ona osoba koja bude najbrža, dobije određenu nagradu. Ova aktivnost može biti zabava za cijelu porodicu, a pritom doprinijeti smanjenju potrošnje energije.

Gledanje televizora

Pored toga što gašenje televizora pomaže u smanjenju potrošnje energije, a time i vaših računa, ono Vas potiče i na druženje sa porodicom. Neki od načina učenja djece kako da štede energiju jeste da budu sigurni da pravilno isključuju televizor, a ne da ga ostave upaljenim kada ga više ne koriste. Također, možete napraviti raspored perioda u kojim porodica gleda TV, prema periodu u kojem se omiljene dječije emisije i crtani filmovi emituju, kako bi djeca uživala u omiljenim animiranim likovima. Na ovaj način možete potaknuti djecu da provode više vremena u kreativnim aktivnostima, učeći nešto novo ili čitajući.

Kuhanje

Dolaskom praznika, porodice provode sve više vremena u kuhinji, praveći razna jela i slastice.  Ukrašavanje prazničnih kolača je odlična zabava za djecu. Međutim, korištenje štednjaka može postati skupo kada on neprestano radi. Vrlo jednostavno rješenje za to jeste miješanje sastojaka prije paljenja i stavljanja u rernu. Čineći to, možete osigurati da štednjak koristite tek kada dostigne potrebnu temperaturu, umjesto da ga ostavljate upaljenim, trošeći energiju dok miješate svoju smjesu za ukusne kolačiće. Na ovaj način, djeca uz vas kuhaju i uče o važnosti štednje energije u kuhinji.

Štednja vode

Kada perete zube, ruke ili lice, učite djecu da zatvaraju česmu kada im voda nije potrebna, kako ne bi dopustili da ona bespotrebno teče. Još jedna važna lekcija za djecu, ali i odrasle, jeste da provjeravaju česme u domu, kako bi bili sigurni da su dobro zatvorene. Na ovaj način ćete izbjeći kapanje, koje vremenom može potrošiti puno vode. Dok se djeca kupaju, za to vrijeme im možete stvoriti zabavnu atmosferu uz pjesmu. Odabir pjesama koje će ukupno trajati do 10 minuta može pomoći da se djeca ne tuširaju predugo, što će smanjiti vaše račune za vodu, a djeci će uljepšati vrijeme provedeno u kupatilu.

Isključivanje aparata koji nisu u upotrebi

Još jedna jako vrijedna lekcija za djecu jeste da isključe iz zida uređaje kad ih ne koriste, što dodatno štedi energiju. Tzv. „vampirska“ energija je električna energija koju apsorbiraju uređaji koji nisu uključeni. Iako isključivanje uređaja i punjača koji nisu u upotrebi možda neće znatno smanjiti vaš račun za struju, to je i dalje odličan način da naučite djecu da budu svjesna svoje potrošnje energije. Punjači za razne uređaje su svuda oko nas, pa naučite djecu da ih iskopčaju iz utičnice kada završe s punjenjem.

Uspješnost ovih i još mnogih drugi zabavnih prijedloga kako da naučite djecu da štede energiju zavisi od vas, roditelja i staratelja. Jedna od glavnih prednosti podučavanja djece očuvanju energije jest ta što otvara put ka zdravijoj i zelenijoj budućnosti, štiteći našu planetu i smanjujući rizike od klimatskih promjena. Zato počnite od sebe, čuvajte energiju i učite djecu da isto rade.

Izvor: beep.ba

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.