UDRUŽENJE ODASLALO PET PRIORITETA EUROPSKOJ KOMISIJI

Udruženje WindEurope smatra kako oni to mogu učiniti na nekoliko načina. Ponajprije, valja se usredotočiti na dekarbonizaciju, a nacionalni energetski i klimatski planovi do 2030. trebaju ostvariti jasan napredak prema bezugljičnom društvu do 2050. godine – cilju koji je tehnički i ekonomski izvediv.

Zatim, Komisija treba prihvatiti pametan pristup električnoj energiji i plinu. Udio električne energije u energetskom miksu valja povećati s trenutačnih 24% na barem 60% do 2050. godine. Jer, to je najisplativiji i najučinkovitiji način za dekarbonizaciju grijanja, prometa i većeg dijela industrije. Vodik iz obnovljive električne energije također će imati ulogu u tome, tvrdi WindEurope.

Treće, nužno je ulagati u infrastrukturu. Jer, energetska tranzicija zahtijeva velika ulaganja u mreže, skladišta, punionice za električna vozila i dr.

Sljedeći prioritet su istraživanje i inovacije, dok se na petom mjestu ističe činjenica kako okosnica industrijske politike s niskim udjelom ugljika trebaju biti obnovljivi izvori. WindEurope javlja kako industrija energije vjetra danas zapošljava više od 300 000 ljudi u Europi, a svake godine izvan Europske unije izvozi visokotehnološku opremu u vrijednosti od osam milijardi eura, piše portal WindEurope.

Preuzeto sa: energypress.net

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.