UDRUŽENJE ZA ELEKTROMOBILNOST I BUNJO DOO PODRŽALI EKOLOŠKI IZAZOV TOYOTA BIH

Globalni Toyota ekološki izazov 2050. predstavljen je 2015. godine i obuhvata šest izazova koji se odnose na izazove u poslovanju, istraživanju novih proizvoda i usluga, te podršci pojedincima u poboljšanju prirodnog okruženja.

Promocija hibridnih vozila Toyota RAV4 i Toyota Camry učesnicima “Platforme za nisko-karbonski urbani razvoj u Srednjobosanskom kanton”, doprinijela je ostvarenju Toyota ekološkog izazova 1 – Novo vozilo s nultom emisijom CO2.

Zahvaljujući ljubaznosti Toyota BiH i Bunjo d.o.o. ovlaštenom Toyota partneru, učesnicima su ova ekološki prihvatljiva vozila ustupljena i na kratku test vožnju, a u cilju približavanja javnosti istih i prevazilaženju predrasuda.

Pozitivno oduševljenje testnom vožnjom iskazali su između ostalih i gospoda: Vinko Miljak i Esmin Hajdarević ispred Ministarstva privrede SBK, te Admir Hadžiemrić načelnik općine Travnik.

Komfor vožnje i ekonomičnost Toyota RAV4 i Toyota Camri je naročito impresionirao sve učesnike test vožnje, te u pogledu opredjeljena između ova dva ekološki prihvatljiva vozili nastale su “slatke muke” i konstruktivne diskusije s predstavnicima Bunjo d.o.o., ovlaštenim Toyota partnerom.

Ujedno predstavnici Ministarstva privrede SBK konstatovali su da su ekološki prihvatljiva vozila neminovnost u zaštiti okoliša, te kao takva ujedno i naredni cilj u voznom parku Ministarstva privrede SBK.

Tokom prezentacije Armina Hodžića, direktora sektora za energetiku, ispred Udruženja za elektromobilnost posebno je istaknut Ugovor o uspostavi Energetske zajednice, prema kojem je Bosna i Hercegovina  dužna transponirati i implementirati Direktivu 2009/28/EC o promociji upotrebe energije iz obnovljivih izvora.

“Platforma za nisko-karbonski urbani razvoj koju implementira Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – ENERGIS i Fond za zaštitu okoliša FBiH u 10 kantona u BiH, predstavlja svojevrsnu priliku za javnu promociju neophodnosti upotrebe energije iz obnovljvih izvora u transportu”, istaknuo je Hodžić.

Udruženje za elektromobilnost i u narednom periodu nastavlja s aktivnostima koje imaju za cilj promociju ekološki prihvatljivih vozila, gdje se za učešće na “Platformi za nisko-karbonski urbani razvoj u Srednjobosanski kanton” iznimno zahvaljujemo Toyoti BiH i Bunjo d.o.o., ovlaštenom Toyota partneru na ustupljenim vozilima.

Preuzeto: Privredna/Gospodarska komora FBiH

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.