UDRUŽENJE ZA ELEKTROMOBILNOST: SIMBOLIČNO OBILJEŽENA SEDMICA EUROPSKE MOBILNOSTI – OD SARAJEVA DO BIHAĆA S 100% ELEKTRIČNIM NISSAN LEAFom

Ovogodišnja tema Europske sedmice mobilnosti je pod nazivom „Nulta emisija zagađenja za sve”.

Tema odražava ambiciozne ciljeve ugljenički-neutralnog kontinenta do 2050. godine, kako ih je postavila Ursula von der Leien, predsjednica Europske komisije, predstavljajući europski zeleni dogovor. Osim toga ovogodišnja tema Europske sedmice mobilnosti ima za cilj naglasiti važnost pristupačnost transportu nulte emisije, te promovisati i podsticati građane, privredne subjekte i donosioce odluka vladajućih struktura na poduzimanje koraka ka ostvarenju dugoročnog cilja – ugljenjički- neutralnog kontinenta.

U tom cilju, Udruženje za elektromobilnost koje djeluje pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH je u susret novoj “Platformi za nisko-karbonski urbani razvoj u Unsko-Sanskom kantonu” koju organizuje Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – ENERGIS i Fond za zaštitu okoliša FBiH,  zaputilo se s 100% električnim NISSAN LEAFom.

Prisutnima na konferenciji obratio se Armin Hodžić, direktor sektora za energetiku, koji je ovim povodom istaknuo nužnost podizanja svjesti i poduzimanja aktivnosti u ostvarenju ugljenički-neutralnog okruženja, gdje Udruženje za elektromobilnost želi biti primjer i zagovornik promjena u pristupačnosti transporta nulte emsije, te je tim povodom prisutnim predstavljen 100% električni NISSAN LEAF, kojim je pređena povratna dionica Sarajevo-Bihać,  zahvaljujući ljubaznosti GUMA M.

Za ovim ekološki prihvatljivim vozilom, osim interesa prisutnih na konferenciji, brojni privredni subjekti su također iskazali pozitivno oduševljenje, a naročito kad im je ustupljeno vozilo na kratku testnu vožnju kako bi se uvjerili u sve performanse električnog pogona NISSAN LEAFA koji konkurira tipičnim predstavnicima kompaktne klase.

Testnom vožnjom prevaziđene su  i brojne predrasude prisutnih, a prije svega strah prema električnim vozilma. Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH, kao jedan od test vozača istaknuo je kako dodatnu sigurnost i komfor pri testnoj vožnji pružila je unutrašnjost vozila, koja je dizajnirana tako da osim po izgledu mjenjača nije moguće na prvu reći da se radi o električnom automobila.

Osim predsjednika Privredne/Gospodarske komore FBiH, na test vožnju električnog NISSAN LEAFa okušao se i gosp. Enes Ružnić, predsjednik Privredne komore Unsko-sanskog kantona, gosp.Hamid Mehinović direktor Westport Consulting d.o.o., gosp. Amir Mehmedović direktor kompanije Č.J…

Veliko interesovanje za 100% električnim NISSAN LEAFom, iskazala je i kompanija Bosankar, iz Bosanske Krupe, te su predstavnici Udruženja za elektromobilnost iz Bihaća zaputili se u posjetu ove kompanije u Bosanskoj Krupi, kako bi ustupili NISSAN LEAF na kratki test predstavnicima kompanije Bosankar. Kako bi osjetili užitak vožnje električnog vozila, iz Prijedora su se pridružili i predstavnici kompanije Cromex d.o.o. koja je ujedno  proizvela i prvi bosanskohercegovački ekološki prihvatljiv motocikl Torini.

Električni NISSAN LEAF ustupljen od strane Guma M, ništa manje nije prošao zapaženo i od strane medija koji su iskoristili priliku i napravili kratku reportažu televiziji Unsko-sanskog kantona.

Ipak, o samom doživljaju vožnje i komfora, ovog ekološki prihvatljivog vozila na 100% električni pogon  govore osmjesi i nastale fotografije čime je Udruženje za elektromobilnost, simboličnom prezentacijom i pređenom kilometražom ovim ekološki prihvatljivim vozilom nulte emsije na dionici Sarajevo-Bihać-Bosanska Krupa- Bihać- Sarajevo obilježilo sedmicu Europske mobilnosti.

Udruženje za elektromobilnost i u narednom periodu nastavlja s aktivnostima koje imaju za cilj promociju elektromobilnosti i pristupačnost transportu nulte emisije, gdje se ovoga puta iznimno zahvaljujemo ljubaznosti  Guma M, na ustupljenom vozilu.

Preuzeto: Privredna/Gospodarska Komora Federacije Bosne i Hercegovine

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.