UGLJENDIOKSID – JEFTINA SIROVINA U TEKSTILNOJ INDUSTRIJI!

Ugljendioksid (CO2), koji je glavni i najštetniji otpad u energetici i hemijskoj industriji, može se veoma korisno upotrijebiti u tekstilnoj industriji.  Njemački naučnici su, kako piše privredni dnevnik Handesblat, predstavili ovih dana vještačko vlakno, nastalo od ovog gasa, koje se može iskoristi u proizvodnji čak 80 posto odjeće na tržištu.

Na ovome rade istraživači na Visokoj tehničkoj školi u Ahenu u saradnji s proizvođačem sintetstkih vlakana Kovestro (Covestro). CO2, koji se oslobađa prilikom sagorijevanja fosilnih goriva, treba da zamijeni korišćenje naftnih jedinjenja za proizvodnju tekstila. Šef Instituta tekstilnih tehnlogija Tomas (Thomas) Gries tvrdi da se radi o revolucionarnoj metodi i da se novi tip vlakana najuspješnije može koristiti u elastičnim tekstilnim proizvodima, na primjer, kod čarapa ili u sportskoj odjeći. U Instititu su proizveli i prve uzorke – više parova čarapa raznih boja. Ova izdržljiva elastična vlakna mogu se  iskoristiti i u proizvodnji donjeg veša.

“Elastična tekstilna vlakna na bazi CO2 ne sadrže pamuk za čiju proizvodnju su potrebne velike količine vode, niti prirodnu vunu koja sve više postaje rijetka i dragocjena sirovina”, navode istraživači u ovom instititu.

Potencijal vlakana od CO2 je ogroman jer se elastična vještačka vlakna koriste kod 80 posto svih vrsta odjeće. Tekstilna industrija je treći po veličini industrijski sektor u svijetu pa tako ekološkija produkcija može imati znatan uticaj na kretanja koncentracije CO2 u vazduhu u globalnim razmjerama. Računa se da bi se u praktičnoj primjeni u industriji ovaj novi tip vještačkog vlakna trebalo da se pojavi u roku do tri godine

Preuzeto sa: balkanmagazin.net

 

 

 

 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.