Ugrožene morske kornjače „zavladale“ praznom brazilskom plažom

Bio je to spektakl bez gledatelja! Mjere opreza radi sprječavanja širenja epidemije koronavirusa ispraznile su brazilsku plažu na kojoj se u ovo doba godine uobičajeno okuplja velik broj znatiželjnika koji prate izlijeganje mladih morskih kornjača. Rođenju 97 mladih karetnih želvi ili „tartarugas-de-pente“ kako iz nazivaju u Brazilu, moglo je prisustvovati svega nekoliko osoba.

Na plaži na sjeveroistoku Brazila, u blizini grada Paulista, u nedjelju 22. marta izleglo se gotovo stotinu mladih morskih kornjača, a ovom sretnom događaju moglo je prisustvovati samo nekoliko predstavnika lokalnih vlasti i fotografa. Kao i u ostatku svijeta, okupljanje građana Pauliste nije bilo dopušteno zbog mjera opreza radi sprječavanja širenja epidemije koronavirusa, pa se izlijeganje mladih kornjača koje tradicionalno privlači (pre)velik broj lokalnog stanovništva i turista ipak odigralo bez publike.

„Stvarno je prelijepo jer možete vidjeti taj trenutak kada mlade kornjače počinju izlaziti iz jaja i promatrati njihovo kretanje plažom“, rekao je za Guardian Robertista Couto, tajnik za zaštitu okoliša u gradskoj upravi.

Ovaj događaj je od iznimne važnosti jer 97 mladih kornjača pripada kritično ugroženoj vrsti karetnih želvi (Eretmochelys imbricata), kojima prema WWF-u prijeti izumiranje, a uvrštene su na crveni popis Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (International Union for Conservation of Nature – IUCN).

Karetna želva (Eretmochelys imbricata) © Nicolas Pilcher

Iako brazilski predsjednik Jair Bolsonaro i dalje uporno odbija uvesti karantenu na nacionalnoj razini, određene su brazilske savezne države ipak odlučile provoditi restriktivne mjere, a među njima je i Pernambuco, u kojoj je do sada potvrđeno 68 slučajeva zaraze koronavirusom.

„Brazil nije spreman za eksponencijalni rast broja zaraženih, stoga moramo dobiti na vremenu kako bismo osigurali infrastrukturu i liječenje inficiranih osoba“, rekao je Paulo Câmara, guverner brazilske savezne države Pernambuco u kojoj se nalazi i grad Paulista.

Prema stručnjacima koji sudjeluju u projektu Tamar, namijenjenom za zaštitu morskih kornjača duž hiljadu kilometara brazilske obale, karetne želve polažu jaja duž sjeveroistočne obale Brazila i strogo su zaštićena vrsta. Ova vrsta morskih kornjača može narasti do dužine od 110 cm i u prosjeku teži 85 kg, a njihovo portugalsko ime „tartarugas-de-pente“ (pente = češalj) dijelom otkriva razlog zbog čega je ova morska kornjača uvrštena na popis kritično ugroženih vrsta. Naime, njihovi su se oklopi nekada široko koristili za izradu češljeva i okvira za naočale.

Kako navodi Roberto Couto, plaže u okolici Pauliste nekada su bile dom za četiri od pet vrsta morskih kornjača koje obitavaju uz brazilske obale: karetne želve (Eretmochelys imbricata), zelene želve (Chelonia mydas), pacifičke maslinaste želve (Lepidochelys olivacea) i glavate želve (Caretta caretta). Ove se godine na plažama u okolici Pauliste izleglo više od 300 kornjača.

Izvor: Projekt Tamar

Morske kornjače ovdje polažu jaja počevši od siječnja svake godine, a mlade se kornjače obično izliježu u travnju ili svibnju. „Ovaj put, zbog koronavirusa, nismo smjeli otkriti da se to događa krajem marta“, rekao je Cuoto.

Možda bi to trebalo postati pravilo i u vremenu nakon epidemije koronavirusa koja bi nas konačno trebala potaknuti na ozbiljno i iskreno provođenje aktivnosti očuvanja prirode i zdravog okoliša. Više nego ikada prije Majka Priroda nam ovih dana upućuje jasnu poruku: ona bez nas može, no mi bez nje ipak ne možemo opstati!

Preuzeto: S.F. / Ekovjesnik

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.