UNEP upozorava na plastičnu krizu u jugoistočnoj Aziji

U izvještaju „Uloga ambalažnih propisa i standarda u razvoju kružnog gospodarstva“ Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) navodi se da usklađeni i sveobuhvatni pravilnici o pakiranju proizvoda uvelike mogu pomoći u rješavanju problema plastičnog onečišćenja u zemljama jugoistočne Azije. Također, ovim se izvještajem sugerira kako bi se uvođenjem i primjenom standardiziranih tehnologija recikliranja te monitoringom trgovine plastičnim otpadom ostvarila korist za sve zemlje ASEAN-a (Savez država jugoistočne Azije).

„Jugoistočna Azija je primarni izvor i žrtva plastičnog otpada, koje onečišćuje okeane te prijeti ekosistemima, ugrožava sigurnost ljudske hrane, kao i egzistenciju onih koji ovise o uslugama morskog ekosistema“, rekla je Kakuko Nagatani-Yoshida, UNEP-ova regionalna koordinatorica za hemikalije, otpad i kvalitetu zraka. „Kako bismo postigli globalno rješenje problema otpada u okeanima, taj se problem prvo mora riješiti u ovoj regiji.“

Naime, više od pola globalnog plastičnog otpada u svjetskim okeanima potiče iz samo pet zemalja, od kojih su četiri iz jugoistočne Azije. To onečišćenje ne predstavlja samo poguban uticaj na okoliš u zemljama azijsko-pacifičke regije, već im nanosi ogromnu štetu u turizmu, ribarstvu i brodarskoj industriji koja iznosi oko 1,3 milijarde dolara godišnje.

Izvještaj „Uloga ambalažnih propisa i standarda u razvoju kružnog gospodarstva“ (The role of packaging Regulations and Standards in driving the Circular Economy) po prvi put omogućuje sveobuhvatno sagledavanje problematike ambalažnog otpada i njegovog zbrinjavanja u 10 zemalja jugoistočne Azije. Također, njime se problematika ovog područja upoređuje s onom u zemljama EU-a i Japanu, čime se ukazuje na mogućnost postizanja održivijeg gospodarenja otpadom zahvaljujući postojanju nacionalnih ciljeva, sveobuhvatnog pristupa koji obuhvata čitav životni ciklus proizvoda, kao i usvajanju propisa kojima se rješavaju osnovni uzroci problema.

UNEP-ov izvještaj objavljen je tokom prvog godišnjeg skupa pod nazivom SEA of Solutions 2019, održanog uz podršku švedske vlade u organizaciji inicijative SEA Circular koju su pokrenuli UNEP i koordinacijsko tijelo za zaštitu obalnog i morskog okoliša jugoistočne Azije COBSEA.

Preuzeto sa: ekovjesnik.hr

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.