Uvođenje premija za OIE aktivira ulaganja od 1,6 milijardi eura u Hrvatskoj

Izvor: Balkan Green Energy News

Pandemija je, kako je navela, pokazala da bi države trebalo da se oslanjaju više na domaću proizvodnju, kako energije tako i hrane, i ukazala je i na važnost sigurnosti  snabdijevanja. Inače, o tome je Pokrovac ranije detaljno pisala u autorskom tekstu za portal Balkan Green Energy News.

Spremno je više od 12 milijardi kuna vrijednih projekata, koji čekaju donošenje podzakonske regulative i uvođenje premija

Pokrovac je sada istakla da je hrvatska vlada pokrenula donošenje dva ključna podzakonska akta kako bi se uskoro uvele fid-in premije, koje će obnovljive izvore energije približiti tržištu, i ostvarile nove investicije. Prije pandemije prve aukcije za premije najavljene su za april.

Finansijske institucije traže ovakav model, jer im je potrebna sigurnost kroz premije

Prema modelu sa premijama, kako je objasnila, država će podsticati odnosno plaćati samo razliku između tržišne i cijene koja je ostvarena na aukcijama.

Finansijske institucije traže takav model, jer im je potrebna sigurnost kroz premije. Te institucije, kako je navela, prate razvoj tržišta u svim zemljama i ako se Hrvatska ne prilagodi opštim kretanjima i modelima poslovanja neće privući ulaganja u Hrvatsku.

Domaća proizvodnja obnovljive energije smanjuje uvoz energije iz uglja

U ovom je trenutku spremno više od 12 milijardi kuna (oko 1,6 milijardi eura) vrijednih projekata u obnovljive izvore koji čekaju donošenje podzakonske regulative i uvođenje premija, rekla je ona, i dodala da će to značiti energiju proizvedenu na domaćem terenu kojom će se poboljšati spoljnotrgovinski bilans.

Domaća proizvodnja, kako je Pokrovac istakla, će osigurati da Hrvatska ne mora da troši godišnje više od milijardu kuna (oko 132 miliona eura) na uvoz električne energije, uglavnom porijeklom iz uglja, čija se proizvodnja podstiče u susjednim zemljama.

Inače, Hrvatska krajem 2015. uspjela da dostigne nacionalni cilj za udio obnovljive energije u bruto finalnoj potrošnji energije do 2020, čime ne mogu da se pohvale mnoge zemlje regiona.

Aukcije odložene zbog korona virusa

Na planiranu dinamiku uvođenja aukcija za premije uticala je aktuelna situacija u vezi sa pandemijom COVID-19 tako da će doći do određenih odstupanja od rokova, rekli su početkom aprila Slobodnoj Dalmaciji u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Još 2016. je donijet zakon koji je omogućavao uvođenje premija, ali nisu donijeti podzakonski akti

Maja Pokrovac je za Balkan Green Energy News izjavila da je Hrvatska još 2016. usvojila Zakon o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji koji je omogućavao uvođenje premija, ali nije odmah donijeta i odgovarajuća podzakonska regulativa.

Trebalo bi omogućiti i uvođenje PPA modela – sklapanje ugovora o kupovini električne energije

S obzirom na prepoznat veliki potencijal (8.000-9.000 MW samo u suncu i vjetru), investitori su razvijali projekte i čekali, dodala je ona.

Velimir Šegon, zamenik direktora Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), izjavio je da  bi uz premije trebalo otvoriti vrata i za druge modele, kao na primjer za tzv. PPA (Power purchase agreement) ili ugovor o kupovini električne energije.

Ovu bi mogućnost trebalo što prije iskoristiti jer postoji zainteresovanost kupaca da direktno kupuju zelenu energiju, predložio je  Šegon.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.