Više stanovnika, a više i zelenih površina

Posljednje mjerenje pokazalo je još jedan pozitivan razvoj – od ukupne površine u Beču je izgrađeno tek 30 odsto prostora. Izgrađenim prostorom smatraju se površine na kojima se nalaze zgrade, firme i ulice. U Berlinu ovaj udio iznosi 33, u Minhenu 37, a Milanu 40 odsto.

Iako je broj stanovnika porastao za preko 200.000 u deset godina prilikom stvaranja novog stambenog prostora ili poslovnih zona nisu stradale zelene površine. Odluka grada bila je da se iskoristi već izgrađeni prostor kao stare fabrike ili areali željezničkih stanica. Iskorištavanje starih lokacija je centralni element strateškog i ekološkog gradskog razvoja.

Vođen ovim motivom, Beč će narednih godina dobiti preko 13 hektara novih parkova, a već sada ih ima 850. Najveći će biti park površine 9,3 hektara na području Sjeverne željezničke stanice sa gradskom džunglom i urbanim terasama. Planirana je izgradnja 150 zelenih fasada i sadnja 3.000 drveća godišnje s ciljem smanjenja „urbanih ostrva toplote“ u kojima se ljeti izmjeri i do 12 stepeni više nego u prigradskim dijelovima.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.