Vještačka fotosinteza – pomak u razvoju obnovljivih izvora energije?

Njome bi se napajala i domaćinstva i vozila. Ukoliko se proizvodnja omasovi i podigne na viši nivo u odnosu na teorijski model i laboratorijski prototip, predstavljala bi značajno sredstvo u borbi protiv klimatskih promjena.

Imajući u vidu neophodnost da se smanji razoran uticaj čovječanstva na životnu sredinu, istraživači su odlučili da prekopiraju sistem rada jednog od, prema njihovim riječima, najelegantnijih i najefikasnijih mašina u prirodi – lista.

Fotosinteza je proces pretvaranja svjetlosne energije u hemijsku i njeno čuvanje u vidu molekula šećera. Odvija se u biljkama, kao i u nekim bakterijama i algama koje u svojim ćelijama imaju hlorofil. Za taj proces su, pored svjetlosne energije, neophodni i ugljen-dioksid i voda.

Stručnjaci iz „Berklija“ osmislili su kvadratne pločice koje između dva parčeta tankog, fleksibilnog materijala od silicijuma sadrže milijarde sićušnih cijevi s ciljem oponašanja ove prirodne pojave. Gorivo koje trenutno prave tim putem je ugljen-monoksid, ali teže da svoj izum usavrše tako da proizvod vještačkog lista bude metanol.

Foto: Marilyn Sargent/Berkeley Lab

Izvor:energetskiportal

 

„Postoje dvije prepreke koje još nismo uspjeli da prevaziđemo“, rekao je član berklijevskog tima Hajnc Frej. „Jedna od njih je skalabilnost (sposobnost sistema da se prilagodi povećanim zahtjevima obrade na predvidiv način, a da ne postane previše kompleksan, skup i nepraktičan, prim. aut). Ako želimo da fosilna goriva ostanu pod zemljom, moramo da pravimo energiju koja se mjeri teravatima. Takođe, moramo da pravimo tečno ugljovodonično gorivo koje se uklapa sa postojećom insfrastrukturom i tehnologijom“, objasnio je on.

Misiju da njihove pločice od nekoliko kvadratnih centimetara povežu u cjelinu od više kvadratnih kilometara prepuštaju inženjerima.

 

 

 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.