Vogošća dobila prvi punjač za električne automobile, cilj manje zagađena okolina

Dženana Bešlija pomoćnica načelnika općine Vogošća je naglasila da je uvođenjem punjača za punjenje električnih vozila pomak u ekološkom smislu. Kako je dodala, njih inače ima veoma malo na području Kantona Sarajevo, tako da je veliki napredak što je na području jedne lokalne zajednice realizovan ovakav projekt.

“Imamo priliku u centralnom dijelu Vogošće pored JU Kulturno-sportski centar pustiti zvanično u rad jedan ovakav punjač i imamo još jedan u vlasništvu firme Hager i on se nalazi u staroj industrijskoj zoni. U saradnji s kompanijom Hager, Općina Vogošća je implementirala ovaj projekt koji je vrijedan 6.800 KM”, pojasnila je Bešlija.

Kako je pojašnjeno, punjenje automobila sat vremena omogućava vožnju automobilom u dužini od 100 kilometara..

“To podrazumijeva i gradsku i vožnju na otvorenom. Dakle, svi građani romobile, automobile i ostala vozila na električni pogon mogu puniti na ovom mjestu, otvoren je pristup”, naglasila je Bešlija.

Hajrudin Ramić, direktor njemačke kompanije Hager koja je već 15 godina na tržištu BiH, istakao je da je svrha njenog postojanja omogućiti građanima da žive u ekološki prihvatljivom i pri tome zdravom okruženju. Zbog takve misije, rodila se i ideja za uspostavljanjem punjača za električne automobile.

“Punjač za električne automobile je veoma jednostavan za korištenje, a realizacijom ovakvog projekta pravimo priliku da u budućnosti svi oni koji žele živjeti u čistom i zdravom okruženju, za to odaberu Vogošću. Lokalna zajednica je prepoznala važnost ovog projekta koji je u svijetu postao ustaljena praksa”, poručio je Ramić.

Preuzeto: klix.ba

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.