Webinar o planiranju i uspostavi održive urbane mobilnosti

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u saradnji sa projektnim partnerima iz Hrvatske i uz stručnu pomoć Westport Consultinga, poziva na online radionicu u četvrtak12. novembra 2020. godine u trajanju od 10:10 do 12:00 sati, putem koje će se prezentirati istraživanja vezana za zelenu mobilnost kao podrška regionalnim i makro regionalnim politikama u domeni zelene i pametne mobilnosti.

Zelena mobilnost uključena je u Plan održive urbane mobilnosti Kantona Sarajevo (SUMP KS) do 2025 godine, kao jedan od specifičnih ciljeva. Specifičan cilj je na području javnog prijevoza, pješačenja i nemotorizovanog kretanja, logistike i automobilskog prijevoza, osigurati siguran, čist, pristupačan, isplativ i okolišno održiv modus mobilnosti i transporta na području Kantona Sarajevo.

Tokom 2020. godine u okviru projekta GREEN MIND su provedena istraživanja o zelenoj mobilnosti u Bosni i Hercegovini, te su prikazani primjeri međunarodnih projekata koji su izabrani kao dobre prakse. Također, analizirane su i mogućnosti implementiranja zelene mobilnost u doba krize izazvane virusom COVID 19.

Radionica je primarno namjenja malim i srednjim preduzećima iz industrije zelene i pametne mobilnosti, ali je korisna i za javnu upravu, akademski sektor i civilno društvo. Kroz radionicu će biti:

· predstavljen Plan održive urbane mobilnosti Kantona Sarajevo do 2025 godine,

· predstavljeni planovi održive urbane mobilnosti Republike Hrvatske radi transfera dobrih praksi i razmjene iskustava,

· prikazane mogućnosti za nove poslovne prilike koje nudi Plan održive urbane mobilnosti Kantona Sarajevo, kroz mjere u okviru strateških stubova:

  • ODRŽIVO PLANIRANJE PROSTORA I URBANE MOBILNOSTI;
  • PJEŠAČENJE I BICIKLIZAM;
  • JAVNI GRADSKI PRIJEVOZ;
  • INDIVIDUALNI OSOBNI PRIJEVOZ;
  • GRADSKA LOGISTIKA.

· predstavljeni dostupni fondovi za finansiranje aktivnosti industrije zelene i pametne mobilnosti, te će se

· diskutovati o prilikama i prijetnjama za razvoj održive mobilnosti, sa posebnim osvrtom na nastalu situaciju usljed dejstva COVID-19 virusa.

Webinar je besplatan i održati će se putem aplikacije Teams. Prijava učesnika je obvezna putem poveznice.

Pozivnice za webinar bit će poslate putem e-maila u srijedu, 11.11.2020.

SADRŽAJ online radionice Planiranje i uspostava održive zelene mobilnosti.

Preuzeto: SERDA

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.