Zagađenje zraka izazvalo vanredne mjere za Skoplje i Tetovo

Skoplje i Tetovo su upravo aktivirali protokol jer su zvanični podaci pokazali da je koncentracija suspendovanih čestica PM10 dva dana zaredom bila iznad 175 mikrograma po kubiku.

Mediji u zemlji, uključujući nacionalnu novinsku agenciju MIA, izvijestili su da je Skoplje privremeno zabranilo građevinske radove, udvostručilo cijene parkinga i dozvolilo besplatno korišćenje gradskog prijevoza. Skoplje je u zadnje vrijeme intenziviralo inspekcije raznih postrojenja i mjerilo koliko je zagađenje zraka na tim mjestima.

Tamošnje vlasti su pozvale državne institucije da pokriju lokacije za koje su nadležne. Sistemima koji zagađuju može biti naređeno da korišćenje kapaciteta obore do 50 posto, mada su grijanje i proizvodnja struje izuzeti.

Vozila koja napuštaju gradilišta se kontrolišu kao i snabdijevanje robom. Zaposlenima u javnim institucijama je preporučeno da koriste autobuse javnog prijevoza a načelnici opština treba da nadgledaju aktivnosti firmi koje upravljaju otpadnom gumom i uljima.

Auto-škole mogu da drže časove samo od 9.30 do 14.30 i poslije 18 sati. Vijećnici su apelovali na policiju da kontroliše zabranu ulaska velikih teretnih kamiona u centralno područje i pojača mjerenje izdušnih gasova vozila.

U smjernicama za prilike kada je zagađenje zraka prekomjerno, kabinet je naveo da svi poslodavci treba da dozvole izostanak s posla trudnicama, starijima od 60 godina, oboljelima od astme i onima koji su preživjeli srčani ili moždani udar. Osobe koje imaju zaduženja napolju trebalo bi da budu na otvorenom samo od 11 do 17 sati.

Napolju ne bi smjelo biti nikakvih manifestacija. Kapacitet hitne pomoći i patronažne njege treba da se poveća. Državne i lokalne ustanove i javna preduzeća morali bi da smanje korišćenje službenih vozila do polovinu vremena.

Kada prisustvo PM10 dva dana zaredom premašuje 175 mikrograma po kubiku, manifestacije ne bi smjele da se održavaju na otvorenom sve dok se indikator ne vrati niže.

Stari ljudi koji žive sami ili su ugroženi moraju da dobiju podršku, a medicinske i socijalne službe su odgovorne da nađu smještaj za beskućnike.

Tetovo, Strumica i Bitolj su od početka godine već uvodili vanredne mjere zaštite, jer je indikator PM10 otišao u ljubičasto.

Preuzeto sa: balkangreenenergynews.com

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.