Zatvorena posljednja elektrana na ugalj u Austriji

Ovo postrojenje je tokom 34 godine proizvelo više od 30 milijardi kWh električne energije i 20 milijardi kWh toplotne energije za štajerski glavni grad Grac.

Foto-ilustracija: Unsplash (Bence Balla-Schottner)

„Zatvaranje poslednje elektrane na ugalj predstavlja historijski korak. Austrija je konačno odbacila proizvodnju električne energije iz uglja i preduzela još jedan korak prema postupnom ukidanju fosilnih goriva“, kazala je austrijska ministarka za zaštitu klime, životne sredine, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonora Gevesler, napomenuvši da austrijska vlada želi da ostvari cilj 100-postotnog udjela energije iz obnovljivih izvora do 2030.

„To će nam omogućiti ekonomsku nezavisnost jer trenutno godišnje trošimo 10 milijardi eura na uvoz uglja, nafte gasa.“

Slična poruka stigla je i iz austrijskog Ministarstva zaštite okoline: „Austrija je napravila korak naprijed prema klimatskoj neutralnosti“, rekao je državni sekretar Magnus Bruner. „Pretvaranje ovog postrojenja u mjesto za inovacije dobar je primjer kako se može preći put od energije iz fosilnih goriva do inovativne i održive budućnosti“, dodao je Brunner.

„Na prelazu sa stare na novu ekonomiju, Melah za nas ostaje važno mjesto koje nudi idealne uslove za razvoj tehnologija budućnosti“, rekao je izvršni direktor Ferbunda Volfgang Encengruber. Naime, Ferbund će zatvorenu elektranu u Melahu dalje razvijati kao središte inovacija. Ovdje je već postavljeno probno postrojenje za visoku temperaturu elektrolize i rad zapaljivih ćelija za proizvodnju vodonika, a ispituje se i mogućnost skladištenja električne energije, na primjer, za ultrabrze stanice za punjenje električnih vozila.

Međutim, prema austrijskom ekonomsko-interesnom udruženju „Photovoltaic Austria“,  Austriji je potreban dobro osmišljen plan za čistu energiju jer se četvrtina električne struje u toj zemlji i dalje proizvodi iz fosilnih goriva. „Za održivo napajanje energijom potrebno je mnogo više koristiti prirodne resurse“, izjavila je za PV magazin Vera Imicer, generalna direktorka „Photovoltaic Austria“. Austrijski kapacitet ukupno instaliranih fotonaponskih sistema mora se povećati desetostruko u narednih 10 godina kako bi se postigao 100-postotni zeleni cilj električne energije do 2030.

Prema istraživanjima „Europe Beyond Coal“, 15 evropskih zemalja već je odlučilo obustaviti proizvodnju električne energije iz uglja, a njih 14 to želi ostvariti do 2030. Njemačka to planira da učini do 2038. godine, a Hrvatska je s ostatkom regije u „roze“ zoni (u kojoj su zemlje u kojoj se ta proizvodnja i dalje odvija).

Izvor: S.F./Ekovjesnik    

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.