Zero waste kuhinja: ideje kako da smanjite trošak i otpad

Pokret podstiče ponovnu upotrebu stvari ili njihovu prenamjenu u druge svrhe. Takođe, podstiče kompostiranje i odlaganje što manje stvari za reciklažu. Ovaj pokret se zalaže za kupovinu stvari koje su nužno potrebne, organske ili zapakovane u minimalno ambalaže.

Zero waste ima mnogo stanovišta. Pa tako, oni najradikalniji zagovaraju preseljenje u divljinu, dok sa druge strane, mnogi su ovaj pokret pretvorili u površni lifestyle. Kupovanje domaće hrane, na tržnici ili od seljaka, i malo pažnje prema čuvanju namirnica dovoljni su da vam istovremeno povećaju kvalitet kuhanja i smanje otpad, ali i troškove. 

ZdraviJa je sastavila listu razumnih i praktičnih pravila koja možete odmah početi primjenjivati. Promijenite li samo jednu od navika, već ste doprinijeli boljem stanju.

Iskoristite ostatke namirnica

Dijelovi biljaka koji se obično bacaju često sadrže više hranljvih sastojaka od uobičajenih jestivih dijelova, prepunih antioksidansima i dijetalnim vlaknima.

Batat, mrkva i krompir savršeno su povrće za pečenje u cjelini – nije ih potrebno guliti. Jednostavno ih dobro operite i spremni su za pripremu. Možete ispeći krompir u ljusci u rerni i napuniti ga punjenjem po izboru. Ili napravite ukusnu supu koristeći cijelu mrkvu i slatki krompir (batat). Karfiol je, takođe, izvrsno povrće za cjelovito kuhanje. Usitnite ga na sitne komade ili narežite na šnite i zapecite ih u rerni.

Osim toga, ukoliko imate biljke, naučite kompostirati ostatke hrane.

Napravite pesto od ostatka zelenog povrća

Od ostatka zelenog lisnatog povrća možete napraviti pesto tako što ćete ih usitniti u blenderu zajedno sa bijelim lukom, začinskim biljem, solju, biberom i uljem.

Neke vrste zelenila, posebno vrhovi mrkve, imaju gorak okus, ali blanširanjem ćete ukloniti veći dio toga. Da biste blanširali zelje, stavite ga u veliki lonac pun vrele vode i kratko kuhajte, a zatim ga prebacite u ledenu ili vrlo hladnu vodu da zaustavite proces kuhanja.

Stabljike biljaka kao što su kopar, bosiljak, korijander i peršun, takođe, su pune arome i hranljvih materija. Biljke koje imaju tvrđe stabljike, poput brokule, ruzmarina i šparoga pogodnije su za supe i umake.

Jedite domaću hranu umjesto prerađene

Što obično dolazi u plastičnoj ambalaži? Prerađena hrana, fast food i neke osnovne namirnice poput riže, koje možete pronaći i u platnenim ili papirnatim pakovanjima. Prava hrana, koju morate pripremiti i skuhati, ne prodaje se u plastici.

Kupujte hranu na mjeru

Često je hrana koju možete kupiti na mjeru jeftinija od one upakovane. Orašaste plodove,  pahuljice, rižu, voće i povrće, sve od hrane što je potrebno možete naći bez pakovanja! Koristite svoje teglice i zdjelice pri kupovini.

@ECOVEGANFASHION.COM

Iskoristite koru citrusa

Koristite li za pripremu nekog jela samo sok limuna? Nemojte baciti ostatak. Kore i košpice voća i povrća odličan su izvor fitohemikalija, topivih vlakana i antioksidanata.

Kore organskog limuna, limete i narandže izvrsne su u kolačima i drugim slasticama, a možete ih osušiti pa staviti u čaj. Još jedan sjajan način korištenja ostataka voćnih kora je da ih umiješate u smoothie ili sok.

Napravite sami biljno mlijeko

Koristite li bademovo ili rižino mlijeko, napravite ga sami umjesto da ih kupujete u tetrapaku. Domaća biljna mlijeka u staklenoj boci u frižideru mogu se čuvati do tri dana. 

ZdraviJa ima recept za ukusno mlijeko od badema.

Zero waste ne morate primjenjivati samo u kuhanju.

Organizujte namirnice u kuhinji u teglama ili korpama

Iskorištene tegle su odlične za kreiranje zero waste kuhinje. Prazne možete iskoristiti za čuvanje raznih namirnica i super su za organizaciju, kao i za samu dekoraciju kuhinje. U njima možete držati čajeve, začine, žitarice, brašno, šećer i mnogo toga još.

Žičane ili pletene korpe odlične su za voće i povrće, ili odlaganje kuhinjskog pribora.

@ARQUITRECOS.COM

Papir zamijenite tkaninom

Papirnati ubrusi možda jesu praktični, ali uzevši u obzir koliko brzo se troše i koliko šuma nastrada, da ne govorimo o samom procesu proizvodnje i distribuciji, više je nego dovoljan razlog da ih izbacite iz upotrebe.

Zamijeniti ih možete krpama za višekratnu upotrebu koje uvijek možete oprati i ponovo koristiti. Krpe možete napraviti i sami od starih ručnika ili bilo koje druge tkanine.

Izbacite iz upotrebe plastiku

Plastika, kao jedan od najvećih neprijatelja prirode, trebala bi biti izbačena iz upotrebe potpuno. Ne kupujte vodu, sokove, grickalice i druge namirnice zapakovane u plastiku. Ukoliko kupujete sok, radije izaberite ono u tetrapaku. Ukoliko idete na izlet ili selo, izbjegavajte korištenje  plastičnih tanjira, posuđa ili slamčica.

U kupovinu idite sa platnetnim cekerom

Još uvijek su u upotrebi plastične vrećice u mnogim prodavnica, što nije razlog da ih morate koristiti. Nabavite, ili sami napravite platnenu vrećicu koju ćete nositi prilikom svake kupovine.

Takođe možete nabaviti i manje vrećice od tila u kojima možete držati voće i povrće. Sve što donesete iz prodavnice, jednostavno prebacite na odgovarajuće mjesto u kuhinji, ili u posudu, bez da ste napravili bilo kakav plastični otpad. Držanje namirnica u plastici vrlo je nezdravo.

CEKER NARUČITE OVDJE

Napravite sami sredstvo za čišćenje kuhinje

Danas uglavnom možemo pronaći sredstvo za čišćenje za svaki dio kuhinje. Takvi proizvodi su često nepotrebni, vrlo agresivni i štetni za zdravlje, ali i bacanje novca.

Možete sami napraviti univerzalno sredstvo za čišćenje, čak bolje od kupovnog. Sirće pomiješano sa vodom i nekoliko kapi esencijalnog ulja u staklenoj boci s raspršivačem, očistiće skoro svaku nečistoću u kuhinji. Kuhinjske spužve za pranje suđa možete zamijeniti sa drvenom četkom za suđe.

Pročitajte kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju.

Primjenjujete li već nešto sa ovog spiska?

Preuzeto: zdravija.com

 

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.