Znate li šta nenošenje maske govori o vama?

Naučnici širom svijeta pokušavaju skicirati profil osobe koja skoro 11 mjeseci, koliko je prošlo od početka borbe s ovom zarazom ne razumije da je maska glavna zaštita od smrtonosnog virusa.

I dok jedni naučnici tvrde da je nošenje maski za vrijeme pandemije COVID-19 sinonim za test inteligencije, drugi smatraju da maske ne nose osobe čiju ličnost karakteriše mračna trijada – narcisizam, psihopatija i makijavelizam.

Rezultati dvije studije objavljene u Poljskoj, govore da masku ne nose osobe sa ozbiljnim poremećajem ličnosti.

Brazilsko istraživanje otkrilo je da ljudi koji odluče da neće nositi masku ne samo da izlažu riziku druge oko sebe već se upuštaju i uživaju u antisocijalnom ponašanju (osobe kod kojih se ono javlja karakteriše nedostatak moralnih i društvenih, često i pravnih normi). Uz to, studija je pokazala da su oni koji ne žele nositi masku često neprijateljski raspoloženi, žalosni, varljivi, samozadovoljni i sebični.

Prvo takvo istraživanje analiziralo je obrasce ponašanja između 1.500 ljudi, starih između 18 i 73 godine u Latinskoj Americi. Ispitanicima je postavljen niz pitanja, a analizom je uočeno da bi sudionici mogli biti podijeljeni u dvije kategorije – asocijalne osobe koje su oklijevale i popustljive kategorije, koje su bile pozitivnije prema poduzetim mjerama i manje otporne prema nošenju masku.

Preuzeto: hocu.ba

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.